На банковій слідкують за реакцією українців на кандидатури голови Нацбанку

Поділитися:

Призначити нового очільника НБУ Рада повинна щонайпізніше 17 липня, повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. А президент Володимир Зеленський заявив, що отримав вже три списки з кандидатурами на очільника Нацбанку.

Експерти ж зараз гадають – Катерина Рожкова чи Володимир Лавренчук чи це буде інша особа. Економіст Андрій Новак розказав, що Володимир Лавренчук, за його інформацією, відмовився від цієї посади.

«Ми можемо обговорювати прізвища скільки завгодно. Але, як правило, коли мова йде про так високі посади, йде перша хвиля прізвищ – це вкидання в інформаційний простір інформації і очікування реакції суспільства, журналістів, експертів. Я би зараз не сприймав відразу перші прізвища,які вкинуті в інформаційний простір. Не думаю, що це дійсно реальні кандидати, які будуть претендувати на цю позицію», – стверджує Новак.

За його словами, в експертному колі навіть не цікаво – яким буде прізвище нового голови НБУ.

«Нас цікавить, яка буде політика НБУ – інституційні функції, які НБУ повинен виконувати як Центробанк. Три головні функції і три головні завдання, які постійно має виконувати Центробанк будь-якої країни, в тому числі і наш. Перша – забезпечення стабільності курсу національної грошової одиниці, друга – забезпечення доступності кредитних ресурсів, тобто низький процент по кредиту у банківській системі країни, і третя – надійність банківської системи в цілому, і всіх банків, які в ній працюють», – пояснив експерт.

І проаналізував роботу регулятора за цими трьома функціями.

«Стабільність курсу ми вже побачили – у нас іде глибока девальвація гривні за короткий період часу. Адже ще у 2013 році ми мали гривню по курсу 8 гривень за долара. А зараз 26. Щодо доступності кредитних ресурсів, то у зв’язку з кризою, більшість центробанків у світі зробили облікову ставку 0 або 0,5%. Деякі вже зробили мінусові ставки своїх облікових ставок, ставок Центробанків. У нас же облікова ставка була 17%, а зараз нам пропонують велике досягнення – ставку в 6%. Зараз в банківській системі реальний сектор економіки України кредитуватися не може. Заробляють тільки на спекулятивних операціях і споживчому кредитуванні. Відтак не можемо говорити й про стабільність банківської системи», – заявив Новак.

Нагадаємо, що за перший тиждень карантину в Україні, Національний банк України продав на міжбанківському валютному ринку 1 720 мільйонів доларів. Це була зроблено, щоб утримати курс гривні.

Незважаючи на те, що на початку карантину почалося стрімке зростання цін на продукти, зараз воно припинилося. При цьому в Національному банку України прогнозують рівень інфляції за підсумками 2020 року на позначці в 4-6 відсотки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу