МВФ прогнозує зростання цін на метали

Поділитися:

Потреби у чистій енергії можуть стати причиною високих цін на мідь, нікель, кобальт та літій протягом багатьох років. Про це повідомляє МВФ.

Відтак, на думку аналітиків Фонду, історичний розворот у всьому світі у бік обмеження викидів вуглецю, ймовірно, спровокує безпрецедентний попит на деякі найважливіші метали, що використовуються для виробництва та зберігання енергії з відновлюваних джерел у рамках сценарію чистих нульових викидів до 2050 року.

Експерти зазначають, що викликане цим різке зростання цін на такі матеріали, як кобальт і нікель, обумовить економічний бум у країнах, які є найбільшими експортерами, але стрімке підвищення витрат може зберегтися до кінця поточного десятиліття й підірвати або сповільнити власний енергетичний перехід.

Наприклад, ціни на літій, що використовується в акумуляторних батареях для електромобілів, можуть зрости з рівня 2020 року — близько 6 тис. доларів США за тонну до 15 тис. доларів США до кінця поточного десятиліття й залишитися підвищеними упродовж більшої частини 2030 років. Ціни на кобальт і нікель можуть зрости аналогічним чином у наступні роки.

Згідно з прогнозами, ціни на кобальт, літій і нікель зростуть на кілька сотень відсотків щодо рівнів 2020 року і досягнуть піку близько 2030 року. При цьому ситуація з міддю не така напружена, оскільки попит на неї зростає менш різко. За оцінками МВФ, ціни досягнуть максимуму як у 2011 році, хоча довше залишаться підвищеними.

Згідно зі сценарієм чистих нульових викидів, попит, що швидко зростає, лише на чотири метали, необхідні для енергетичного переходу, обумовить шестикратне підвищення обсягу їх виробництва до 12,9 трильйона доларів США протягом двох десятиліть. Це можна порівняти з приблизно оцінюваним обсягом видобутку нафти за цей період згідно зі сценарієм чистих нульових викидів.

Ці чотири метали можуть вплинути на економіку за допомогою інфляції, торгівлі та обсягу виробництва та принести значні доходи виробникам сировинних товарів.

Раніше ми повідомляли, що за підсумками січня-жовтня цього року металургійні підприємства України наростили надходження від експорту чорних металів на 80%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Також ми писали про те, що період із січня по жовтень 2021 року українські підприємства збільшили експорт брухту чорних металів у 19 разів — до $195,75 млн. Це у порівнянні із аналогічним періодом минулого року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу