МВФ пов’язує темпи відновлення економіки з вакцинацією

Поділитися:

Голова Європейського центрального банку Крістіан Лагард заявила, що прогрес в вакцинації від коронавірусу і поступове скасування обмежувальних заходів в єврозоні повинні прокласти шлях до стійкого відновлення економічної активності протягом 2021 року.

Так, Лагард повідомила, що надходять економічні дані та опитування вказують на відновлення зростання в другому кварталі, навіть попри можливе скорочення рівня ВВП в першому кварталі.

“Хоча відновлення світового попиту і масштабні фіскальні стимули підтримують активність в світі і в єврозоні, короткострокові економічні перспективи затьмарює невизначеність, пов’язана з відновленням пандемії і розгортанням вакцин”, – сказала Лагард.

Відомо, що за результатами засідання ЄЦБ квітні, банк очікувано зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні, ставку по депозитах – на рівні мінус 0,5%. Ставка по маржинальним кредитам залишена на рівні 0,25%.

Слід зазначити, що ЄЦБ також не став змінювати обсяг екстреної програми викупу активів Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), залишивши його на рівні 1,85 трлн євро, як і очікували експерти. При цьому викуп активів в рамках PEPP в поточному кварталі буде як і раніше здійснюватиметься значно вищими темпами, ніж в перші місяці цього року.

Нагадаємо, що пандемія коронавірусу викликала безпрецедентний економічний спад в єврозоні: йде значне скорочення виробництв, а також фіксуються негативні показники на ринках праці.

Раніше повідомлялося, що економіка європейської зони через пандемію коронавірусу може обвалитися на 15%. Про це в четвер, 23 квітня, на відеоконференції глав держав і урядів Європейського союзу попередила керівник Європейського центрального банку Крістін Лагард.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу