Монополія ринку газу: чому газопостачальники не виконують нові правила?

Поділитися:

З 1 серпня в Україні запрацював новий ринок газу для населення, завдяки якому споживачі отримали можливість вибирати та змінювати постачальників в залежності від своїх уподобань. Однак на цей час газопостачальники не поспішають виконувати правила нового ринку газу належним чином. Зокрема, компанії не повідомляють українців своєчасно про нові тарифи на газ, хоча за правилами, відповідний прайс повинен бути представлений для споживачів за 5 днів до початку постачання газу за поточний місяць.

Однак більшості компаній ці правила неписані, тому вони штучно завищують тариф, навіть не інформуючи українців. Чому газопостачальники не виконують своїх обіцянок і яка користь звичайним людям від гучної нової моделі газу? Детальніше про причини такої ситуації розповів економічний експерт Олександр Харченко в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

За словами фахівця, в цій ситуації потрібно в першу чергу орієнтуватися на ринок газу Європи, де ціни стали злітати вгору, що прямо пропорційно вдарило і по тарифах на полях України.

«Коли ми говоримо про ринок, то ми орієнтуємося на ринкові ціни. Ринкові ціни зараз в Європі стрімко зростають через наближення опалювального сезону з одного боку, а також через сильну спеку, також дуже потрібні дійсно великі запаси газу для генерації електроенергії. Це призвело до того, що ціни в Європі з об’єктивних причин стали вище», – розповів про проблематику теми експерт.

Так само він підкреслив, що в порівнянні з тарифами на газ за торішній період, зараз українці платять набагато менше, тому не можна говорити про надто високу платіжку за газ.

З іншого боку, не секрет, що незабаром поточна “допустима” ціна збільшиться.

«Експерти кажуть, що вже через рік або два ціни на газ підростуть і приблизно будуть на рівні 200/220 доларів за тисячу кубометрів. Також не правда те, що зараз нова конкуренція на ринку газу не дає результатів. Звичайно є багато зловживань, існують спроби монопольної групи РГК, яка грає з цінами на газ і регулярно не говорити про них вчасно. Сьогодні це призводить до такого результату, коли українці місяць користуються газом і лише в останніх числах їм говорять про те, що їх тариф поміняли», – навів приклад схем монополістів ринку фахівець.

Експерт вважає, що ця проблема повністю знаходиться в зоні відповідальності національного регулятора НКРЕКУ.

Однак в цьому частково є свій плюс. Експерт каже, що з новим ринком газу цінові пропозиції тієї ж компанії НАК Нафтогаз України, виглядають на багато кращими, ніж тарифи групи РГК.

Також експерт прокоментував ситуацію, коли газопостачальники своєчасно не публікували нові ціни тарифів на газ.

«Хотілося б вірити, що це всього лише механічні помилки, але певні ознаки прямо говорять про зворотнє. Тому що коли це зробили хором всі компанії групи умовного власника Дмитра Фірташа, то це більше виглядає, як скоординована дія. Вони фактично публікують свої ціни заднім числом. Це, по-перше, не правильно, по-друге, не логічно і по-третє – незаконно. Я вважаю, що в період, коли ринок тільки починає своє становлення, в період, коли ринок ще не сформований насправді й реальна боротьба тільки починається серед конкурентів, а монополіст, який на ньому існував історично через свою привілейованість державою для групи РКГ, намагається задіяти ці привілеї на повну котушку – ось тоді АМКУ повинен показати, що реально працює», – вказав Олександр Харченко.

Нагадаємо, що колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко пояснив, чому українське населення має платити за транспортування газу, навіть якщо воно їм не користується.

Тим часом десятки українських міст опинилися в небезпеці через загрозу зриву опалювального сезону. Так сталося через велику заборгованість виробників тепла перед НАК “Нафтогазу” України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу