«Мінфіну і НБУ пощастило, що МВФ надрукував грошей» – експерт

Поділитися:

Зміцненню курсу гривні сприяє ряд факторів, зокрема, зростання цін на основні товари українського експорту та стрімке зростання валютних надходжень від експорту IT-послуг і трудових мігрантів. Про це заявив заступник глави Національного банку України.

«Що стосується факторів, які зумовлюють ревальвацію гривні, – сприятлива кон’юнктура світового ринку для основних товарів українського експорту, власне вона є головним драйвером домінування пропозиції валюти в другому півріччі. Експорт зростав через високі ціни на основні експортні товари. Серед причин зростання цін – активне відновлення світової економіки, накопичення виробничих і продовольчих запасів, введення експортних мит на поставки зернових окремими країнами», – сказали в НБУ.

Там відзначили, що в 2021 році вже зібрано рекордний урожай ранніх зернових, а також очікуються високі показники для інших сільськогосподарських культур.

Крім цього словами, обсяги продажів підприємств гірничо-металургійного та агропромислового комплексів досягли довгострокових рекордів, зокрема восени.

«Заслуговує на увагу стрімке зростання джерел валютних надходжень від експортерів IT-послуг і трудових мігрантів – за 8 місяців 2021 року обсяг експорту IT-послуг досяг $4,3 млрд, Що на 32% більше, ніж торішній рівень, а перекази досягли $9,1 млрд, що на 19% більше, ніж минулого року», – відзначили в НБУ.

Також там повідомили, що окремі підприємства державного сектора здійснили помітний внесок у збільшення пропозиції валюти.

Подробиці теми розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді валютні резерви залишаються з грудня минулого року по вересень включно цього року на досить стабільному рівні – в районі 27-29 млрд доларів. Це досить хороший рівень. Мінфіну і НБУ пощастило, що МВФ встиг надрукувати гроші й дав Україні близько 2 млн доларів, які спочатку потрапили в валютні резерви, а потім з них пішли на виплату зовнішніх боргів. Тобто за великим рахунком нічого особливого з нашими валютними резервами не відбулося», – сказав він.

При цьому експерт розповів свою думку з приводу того, чи буде надалі зміцнюватися українська гривня.

«Зараз експортерам вигідна слабка гривня. Їх не влаштовує вартість гривні в 20-26, як є сьогодні. Їм потрібен курс вище 27, ближче до 28 гривням за долар. Тобто експортери – це люди номер один, яким не подобається сильна гривня. Також в цьому звичайно ж зацікавлені валютні спекулянти, які звикли на цьому хоча б раз на рік щось заробити», – вважає експерт.

Також він оцінив, як саме впливають перекази українських трудових мігрантів в Україну на питання стабільності курсу гривні.

«Це по суті є головним чинником стабільності курсу гривні. Приплив грошей з боку українських трудових мігрантів постійно збільшується і цьому не заважає навіть коронавірус. Це повністю перекриває негативне сальдо торгового балансу і навіть ще зверху щось трохи прилітає. А вже восени до цих надходжень додалися й інші грошові потоки. Наприклад, від зовнішньої торгівлі сировиною», – заявив Найман.

Раніше в Міністерстві енергетики України розповіли, що може зблизити Україну і США. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Вказується, що днями міністр енергетики Герман Галущенко обговорив з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) проект енергетичної безпеки та рамкові рекомендації для створення водневої стратегії України. Він був розроблений спільно фахівцями Міненерго та експертами USAID.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу