Мінфін змушений порушувати умови угоди з МВФ

Поділитися:

Наступний транш від МВФ для України перебуває під загрозою. Причиною цього стала неефективна робота службовців Міністерства фінансів.

Стало відомо, що Мінфін змушений порушити умови Меморандуму, укладеного з Міжнародним Валютним Фондом, який діє до кінця 2021 року. А саме направити частину непотрачених коштів, які мали залишитись у бюджеті на 2022 рік, на виконання «ковідної» програми. Звідси випливає загроза продовження програми у 2022 році, що також призведе до невиконання плану, спрямованого на покриття дефіциту Держбюджету.

Нагадаємо, наприкінці літа 2021 року Україні було виплачено Фондом суму у розмірі 2,7 мільярда доларів на умовах «без повернення» за програмою допомоги країнам-учасникам, які опинилися в складних постпандемічних умовах.

Міністерство фінансів у вересні 2021 року із зазначеної фінансової підтримки витратило 1,3 мільярда доларів на покриття дефіциту бюджету, зокрема, на розплати та обслуговування зовнішнього боргу.

Потім президент України, міністр фінансів та прем’єр-міністр підписали у листопаді 2021 року Меморандум із МВФ, згідно з яким зобов’язалися не використати залишок коштів (1,4 мільярда доларів) на покриття дефіциту бюджету до кінця року, забезпечивши тим самим майбутні ризики (2022 року).

Наразі стало відомо, що станом на середину грудня 2021 року Мінфін уже витратив практично весь залишок закладеної на 2022 рік суми, підставивши таким чином вищих представників уряду, зокрема президента та НБУ. У «розпорядженні» відомства залишилося лише 250 мільйонів доларів, які, до речі, також планується витратити до кінця року, вкотре порушивши умови Меморандуму.

Раніше ми писали про те, що у Верховній Раді можуть відкоригувати щойно ухвалений державний бюджет на 2022 рік. Причина – інфляція.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу