Мінфін посилює проблеми держбюджету

Поділитися:

Як показали дані, зібрані в Держказначействі, за дев’ять місяців поточного року (з січня по 1 жовтня) до бюджету за допомогою продажу ОВДП було залучено 220 млрд грн. Також Мінфін позичив у кредиторів близько 180 млрд. За борговими зобов’язаннями при цьому гроші виплачувалися так: 330,6 млрд грн пішло на самі борги, а ще трохи більше ніж 98 млрд — на їх обслуговування.

Якщо уважно порахувати, то віддавали більше, ніж отримали, і це, на думку експертів, очевидний промах Мінфіну. Серед інших неприємних моментів — видача рефінансування банкам (близько 16 млрд грн). Багато експертів вважають цей рефінанс зайвим, оскільки у самих банків проблеми з ліквідністю немає. Саме тому банки не поспішали викуповувати ОВДП на аукціоні.

Раніше повідомлялося про те, що банки призупинили скупку ОВДП. За даними статистичних досліджень Міністерства фінансів України, державні банки за період з січня по вересень 2020 року збільшили портфелі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 24,1% — до 354,17 млрд грн, в тому числі в третьому кварталі — всього на 1,5%.

Також ми писали й про те, що продаж облігацій скоротили й у Мінфіні. У відомстві кажуть, що продажі облігацій скорочені заради покриття дефіциту державного бюджету.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу