Мінфін підрахував гроші медичних закладів

Поділитися:

У прес-службі Міністерства фінансів повідомили, що станом на 1 квітня 2021 року залишки коштів на рахунках медичних закладів становили 17,7 млрд гривень. Це може свідчити про їх неефективне використання.

«‎Станом на 1 квітня залишки коштів на рахунках 2431 установи охорони здоров’я склали 1,77 млрд грн (на 1 січня – 16,9 млрд грн на рахунках 2437 закладів). 129 закладів (5%) накопичили на своїх рахунках більше 50% загальної суми залишків – 8,9 млрд гривень»‎, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на рахунках установ найбільше коштів зосереджено тим, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу – 11,8 млн гривень. Це на 1,5 млрд більше, ніж було станом на 1 січня.

Станом на 1 квітня на рахунках закладів екстреної медичної допомоги було 4,1 млрд гривень, що на 800 млн менше, аніж було на початку року.

«‎Постачальниками медичних послуг продовжують накопичувати кошти на рахунках. Ці кошти могли б бути спрямовані як на оновлення матеріально-технічної бази установ, так і на підвищення рівня оплати праці медичних працівників. Є, звичайно, позитивні зрушення. Так, наприклад, окремі центри екстреної медичної допомоги направляють накопичені залишки на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги. Але таких випадків, на жаль, небагато»‎, – зазначив у Міністерстві.

Крім того у Мінфіні додали, що вони на постійній основі отримують запити стосовно збільшення фінансування медзакладів. Водночас накопичення та збільшення коштів на рахунках медичних установ свідчать про неефективність використання наявних ресурсів.

«‎Мінфін наголошує на необхідності раціонального використання всіх наявних ресурсів для забезпечення ефективного функціонування системи охорони здоров’я в Україні. Адже наша спільна з МОЗ завдання, щоб кошти працювали для людей, які хочуть і повинні отримувати якісні медичні послуги»‎, – додали в міністерстві.

Раніше зазначалось, що МОЗ бере кредит у Світового банку.
Крім того ми повідомляли, що МОЗ дозволив приватним клінікам відкривати пункти вакцинації проти коронавірусу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу