«Масштаби інтересів США дуже великі» – експерт

Поділитися:

Держсекретар США Ентоні Блінкен після відвідин Києва підбив підсумки візиту в Україну. Він назвав продуктивним діалог, який провів з українськими вищими чиновниками.

«Я продуктивно провів час в Києві з президентом Зеленським та іншими людьми, з якими я зустрічався. США рішуче налаштовані продовжувати роботу, яка потрібна, щоб забезпечити суверенна, демократична і процвітаюче майбутнє України перед обличчям російської агресії », – заявив він.

Блінкен провів дводенний візит до Києва, де зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, прем’єром Денисом Шмигаль і главою МЗС Дмитром Кулебою. Держсекретар США став першим представником адміністрації президента Джо Байдена, який відвідав Україну.

Свою думку з цього приводу висловив Олексій Єжак, експерт з міжнародної безпеки.

“Особистий візит Ентоні Блінкена, це, звичайно, краще, ніж віртуальне спілкування. Але треба зазначити, що це вже третій міжнародний візит чиновника. Тут важливо розуміти, що провідні країни вже виходять з режиму карантину за високих темпів вакцинації. Це сигнал до того, що світ повертається до оновленого особистого спілкування.

Треба відзначити, що Блінкен готує візити Джозефа Байдена до Європи, на саміт Великої сімки в Лондоні, а також на саміт НАТО. Ситуація з епідемією змінюється, тому ці візити Блінкена в Україні дуже важливі “, – говорить експерт.

Олексій Єжак впевнений, що масштаби інтересів США набагато більше, ніж можна уявити. Однак, США, навіть не маючи великих бізнес-інтересів в Україні завжди підтримували розвиток країни. У список співпраці України і США можна додати запуск американських супутників українською ракетою, входження України на ринки зерна і продовольства, реформування енергетичної галузі. Всі ці події відбувалися за великої участі США.

“Мені здається, що головним питанням в ході візиту була безпеку в Україні, але те, що відбувалося в українській енергетиці не стояло на порядку денному. Але ці зміни відреагували міжнародні фінансові інститути, які порушили це питання в рамках візиту.

Вітренко краще Коболєва тим, що він ближче до керівництва країни і до політичного менеджменту України. Ця зміна слід розглядати в більш широкому контексті, тому що відбулися зміни і в інших державних компаніях. Йде таке становлення контролю держави над державними компаніями на тлі того, що співпраця з міжнародними інституціями стає не такою актуальною на найближчу перспективу “, – відзначає фахівець.

Олексій Єжак зазначає, що перестановки в керівництві Нафтогазу створить проблеми. Експерт нагадує, що до 2014 року ситуація в Нафтогазі була одним з ключових питань надання кредиті, оскільки компанія була збитковою.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу