Майже у половини українських забудовників немає грошей

Поділитися:

Експерти стверджують, що сьогодні забудовники мають обсяг власних коштів на ведення будівництва, якого вистачить лише на перші 3-5 місяців. Відомо, що головною проблемою компаній, що займаються будівництвом некомерційної нерухомості, є відсутність будь-яких можливостей для акумуляції та залучення капіталу під реалізацію проектів.

За словами фахівців, програмні пакети довгих кредитів 3-5% річних дозволили б вести будівництво в потрібному темпі без очікування надходжень від інвесторів квартир.

Слід зазначити, що за два останні роки в найризикованішою зоні знаходяться інвестори, які роблять вклади в проекти таких компаній, які одночасно зайняті реалізацією від 5 і більше проектів. Для таких клієнтів використовуються механізми «перехресного фінансування»: кошти, виручені з продажу квартир в споруджуваному об’єкті компанія-девелопер направляє на початок нового проекту. Але при виникненні труднощів з будівництвом, єдина фінансова ланцюг рветься, що веде до затримок з темпами робіт і навіть банкрутств компаній.

На сьогоднішній день, тільки 20% всіх проектів на стадії будівництва мають фінансування, достатнє для його завершення, незалежно від поточного стану продажів. Це або великі жілкомплексом, або об’єкти еліт-класу. І майже 40% не мають коштів підняти об’єкт з етапу старту.

Нагадаємо, що в Міністерстві цифровий трансформації заявили про те, що нарешті відкрили для загального користування цілий ряд даних, які раніше були закритими. Йдеться про дозвільні і декларативних документах в Реєстрі буддіяльності.

Раніше повідомлялося, що в українському парламенті зареєстрований проект закону «Про ріелторську діяльність в Україні», який розглянуть на наступній сесії народні депутати. Багато положень документа досить шокували, як ріелторів, так і пересічних українців ..

Суть закону полягає в тому, щоб зробити послуги брокерів обов’язковими при будь-яких операціях, які будуть здійснюватися з майном, а вся нерухомість буде вноситися до спеціального реєстру.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу