«Лякати Україну інвестиційним кліматом, це все одно, що загрожувати Антарктиді заморозками», – експерт

Поділитися:

У жовтні 2019 року АМКУ оштрафував на 6,5 млрд грн чотирьох найбільших виробників тютюнових виробів в Україні за монополізацію ринку компанією «Тедіс Україна». Серед оштрафованих світових гігантів – «Філіп Морріс», «Джей Ті Інтернешнл», «Імперіал Тобакко Продакшн» і «Бритіш Американ Тобакко» (Прилуки).

У грудні 2017 року АМКУ визнав компанію «Тедіс Україна» монополістом і оштрафував на 430 млн грн.

«Імперіал Тобакко в Україні» входить в холдинг Imperial Brands (Великобританія). Бренди компанії – Davidoff, Parker & Simpsоn, West, Style, R1, «Прима». Тютюнова фабрика розташована в Києві й виробляє продукцію для внутрішнього ринку і на експорт (Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова, Об’єднані Арабські Емірати, Монголія, Ліван, Узбекистан, США).

Зараз табачники подали до суду і міжнародного арбітражу.

Компанії, які зазнали штрафів, доводять у судах, що АМКУ у своєму рішенні не навів жодних доказів для підтвердження звинувачень на адресу тютюнових виробників в частині їхнього сприяння монополізації ринку з боку “Тедіс Україна”.

Про перспективи України в справі проти тютюнових гігантів говоримо сьогодні з колишнім народним депутатом Кирилом Куликовим.

Заглянемо трошки в майбутнє. Усіх нас цікавить питання – якщо Україна програє в судах і міжнародному арбітражі, то чи доведеться державі виплатити компенсацію?

«Лякати України інвестиційним кліматом – це все одно що загрожувати Антарктиді заморозками, – говорить Кирило Куликов. – У країні, де йде війна, де процвітає законодавча плутаниця, в державі, де бюджетний дефіцит, борги перед міжнародними інститутами перевищують 60% дохідної частини бюджету, це не дуже страшно. Країна по суті існує в дефолті.

Коли будь-якому інвесторові приходить інвест-профайл, в якому фігурує Україна, вын, як правило, викреслює цей профайл. То ж чинам нам боятися незбереження інвестиційного клімату? Я громадянин цієї держави. І я прекрасно знаю, скільки тягнеться історія спочатку з “Мегаполісом”, потім з “Тедісом” і всіма іншими компаніями, які в нашій країні по суті не платять податки».

На думку екс-депутата, в нашій країні не існує звичаю платити податки. Ми можемо вимагати все що завгодно від влади – хороших лікарень, рівних доріг, оплати роботи вчителів. Нічого цього не буде. Адже за давньою козацькою традицією, ми щось не зробили, кинули та пішли на Січ. Ось приблизно така історія відбувається сьогодні в тютюновому бізнесі.

«Про те, що створено картель, напевно, невідомо хіба що моєму собаці, – вона не курить, – наголошує Кирило Куликов. – Найбільші лобістські компанії мають кращих юристів, які забезпечують їхні інтереси. Україна не може дозволити собі таких юристів. Наші юристи – це Вітренко і Коболєв на ринку газу, що заробляють по 4 мільйони доларів за незрозуміло які результати. Але насправді істина – на боці держави Україна. Тому що дійсно створений торговий картель. Він користується всіма своїми перевагами й не платить податки».

Колишній нардеп вказує, що і «Філіп Моріс», і «Джей Ті Інтернешнл» мають велику історію штрафування і покарання в Сполучених Штатах Америки. І карали їх не за створення картелів, а за заподіювання шкоди здоров’ю громадян. То ж, на думку пана Куликова, лякатися Україні їхніх позовів за те, що вони збагачуються на нашій території, не сплачуючи податків, не варто.

Між тим держава намагається якось врегулювати ринок тютюну. І зокрема один зі способів боротьби з тіньовим ринком, контрабандою, усіма цими схемами несплати податків – це створення національного оператора на ринку тютюнових виробів. Втім, опоненти тут же заявили про легалізацію монополії. Але це вже окрема історія.

Нагадаємо, справа про тютюнову монополію продовжується. Апеляційну скаргу «Тедіс Україна» відхилили у суді. То ж компанії таки доведеться сплатити штраф в майже 3 з половиною мільярди гривень.

Також раніше ми повідомляли про те, що у Кабміні вирішили та оприлюднили всі вимоги, які висунуті до національного оператора тютюнових виробів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу