«Louisiana Natural не показала достатніх ресурсів щодо запасів газу для поставки в Україну» – експерт

Поділитися:

Американська компанія Louisiana Natural Gas Exports відмовилася від довгострокового проекту щодо постачання в Україну скрапленого природного газу (LNG) в обсязі близько 5 млрд куб. м газу в рік. Це підтвердила в.о. міністра енергетики Ольга Буславец.

“Дійсно, була відмова, ніякого додаткового спілкування після цього не було“, – сказала Буславец.

Глава Міненерго уточнила, що нової інформації з цього питання немає.

В кінці травня 2020 року Кабмін схвалив меморандум про співпрацю з Louisiana Natural Gas Exports про можливі поставки LNG з США в Україну і розвитку газової інфраструктури з Польщею. Документ передбачає щорічний обсяг поставок LNG близько 5,5 млрд куб. м.

Детальніше про ситуацію розповів Леонід Уніговський, голова Експертної Ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами експерта, проект співпраці з компанією Louisiana Natural Gas Exports все ще являється актуальним для України, незважаючи на те, що через затримку проекту, його ідея дещо застаріла.

«Сама ідея все ще заслуговує розгляду. Що саме сталося з компанією Louisiana? Тут напевно варто говорити про різні обставини. Я б напевно все ж починав з іншого: чи є така співпраця економічно актуальним для України? Коли ми обговорювали це питання, ще роки 4-5 тому, воно було актуальним. Однак потім почалося будівництво аналогічного проекту між Польщею та Угорщиною та ідея про те, що через Україну можуть проходити великі обсяги газу зберігатися в українських сховищах, а потім транспортуватися, як для українських потреб, так і в Європу, вже застаріла. Але все одно, це питання можна назвати актуальним і зараз», – вважає експерт.

Спеціаліст виділив декілька факторів, які прямо говорять про те, що Україна тільки б виграла від реалізації подібної співпраці.

«По-перше, зараз у нас є угода про транзит з Російською Федерацією. Що якщо не буде цього потоку, то як Україна зможе транспортувати газ? Адже для поточних потреб енергетичної системи України – це буде необхідно. Без транзиту російського газу, Україна не зможе транспортувати ті обсяги газу, які нам потрібні, через Словаччину або Угорщину», – назвав головну причину експерт.

Іншими словами, перед Україною вимальовується перспектива іншого шляху, який виключає залежність від постачання російського газу. Адже країна зможе використовувати американський або катарський газ, що буде тільки плюсом в контексті поточних відносин з РФ.

«І старий і новий оператор зараз говорять про те, що у нас зараз є фактично дві труби по 500 і 700 мм, які йдуть через Польщу, і за якими ми можемо транспортувати газ. Якщо я не помиляюся, то цей газопровід був побудований ще в 1861 році і з того часу на об’єкті спостерігається досить багато аварій. Останній раз спеціальна операція по діагностиці труб була реалізована у 2008 році та з тих пір жодного додаткового аналізу щодо стану трубопроводу не проводилося. Тобто, зараз ми можемо відверто говорити про аварійність труб. По-друге, оператори говорять, що у нас є компресорна станція. Однак ця станція обладнана російською технікою, яка вже виробляє для себе ресурс. Ремонт цієї техніки досить проблематичний, так як все обладнання і комплектуючі потрібно брати у Росії, що дуже складно. Також ця станція знаходиться в житловій зоні, тому її потрібно перенести. Всі ці причини підштовхують нас повернутися до аналізу ситуації. Що стосується компанії Louisiana, то я не дуже багато про неї знаю. Американські колеги мені дали можливість подивитися на інформацію з відкритих джерел і зараз у мене є сумніви щодо цього підприємства”, – сказав Уніговський.

Водночас фахівець заявив, що в цілому у нього склалося двояке враження про меморандум з цією компанією, адже він передбачає ряд обов’язкових умов з боку України на цілі 20 років.

При цьому раніше Україна вже намагалася організувати аналогічне постачання газу. Наприклад, у 2012 році, країна підписала договір з представником іспанської компанії, що в підсумку закінчилося шахрайством з боку закордонного партнера. Також це було у 2015 році, коли Україна почала співпрацювати з американською компанією з будівництва подібного проекту в Одесі. Але тоді цей проект також не змогли нормально реалізувати.

Експерт заявив, що в порівнянні з поточною ситуацією і минулим досвідом, тоді можна було прямо говорити про недостовірність даних по частині ресурсних можливостей компаній, з якими Україна збиралася співпрацювати в 2012 році.

«На мій погляд, вона не показала достатню ресурсу газу, який повинна була б поставляти в Україну. Тому для мене це була майже така ж ситуація, що і з Louisiana. На жаль, поки що тут більше піару, а не реального бізнес-аналізу і рішень. Що стосується 2015 року, то ця історія давня. Ще свого часу міністр Бойко ініціював розслідування щодо будівництва на чорноморському узбережжі України lng-терміналів і ми тоді цим займалися. Там справа дійсно прийшло до глухого кута через заборону Туреччини на пропуск lng-танкерів через Босфор. І поки ця проблема не вирішиться, то говорити про транспортування катарського та іншого газу через дану території – складно”, – поділився своєю думкою експерт.

Тут потрібно розуміти, що в ситуації з Америкою, кожен президент США буде підтримувати державні інтереси своєї країни. Тому якщо буде американський інтерес в подібних проектах, то і чинний президент Дональд Трамп і можливий майбутній глава США Джо Байден обов’язково підтримають такі ініціативи.

«В першу чергу тут грають роль економічні аспекти. А це сама актуальність і вигода від проекту. Поки що умови, які були сформовані в меморандумі – цілком незрозумілі для самої України. Напевно в цьому і полягає суть. А інші внутрішні американські проблеми нехай чиновники вирішують самі. Нам же важливо, щоб у нас були певні гарантії енергетичної та економічної безпеки, щоб у нас була можливість імпортувати газ в разі потреби та щоб це було ефективне співробітництво», – резюмував Уніговський.

Нагадаємо, що Кабмін вперше схвалив меморандум про співпрацю з компанією Louisiana Natural Gas Export Inc (LNGE) 28 травня 2020 року.

Тоді спроможність проекту поставив під сумнів навіть голова правління НАК «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Він запевнив, що НАК не братиме участі в проекті – запропонований проект може бути комерційно неуспішним.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу