Локдаун в Україні – що каже влада, на що сподівається бізнес. Думки експертів

Поділитися:

Станом на зараз Україна знаходиться у становищі, коли кількість хворих на коронавірус постійно зростає. Бізнес просить уряд не вживати жорстких заходів, бо це повалить економіку. Але віра у це тане, неначе морозиво у спеку. Локдаун в Україні – це реальність?

«На мій погляд, влада намагатиметься відтягнути питання локдауну подалі. Ми не маємо чіткої статистики, вона залежить від ситуації с тестами. Це можна підкеровувати, варто подивитися на статистику», – каже Олексій Геращенко, економічний експерт.

Влада залежна від бізнесу, це стосується податкових надходжень тощо. Весняний локдаун вдарив по економіці країни – бізнеси закрилися, люди залишитися без роботи. Якщо подивитися на світові приклади, можна побачити: заможна держава допомагає бізнесу та громадянам, але в Україні такого немає. Економіка в пріоритеті.

«Я думаю, що влада зробить підтвердження своїй самостійності та не буде йти на поводу за іншими. Бізнес наразі готовий до другої хвилі коронавірусу. Другий локдаун звалить багато компаній», – каже Ігор Тютюшкін.

Обидва експерти кажуть про те, що бізнес вже підготовлений, наразі багато робітників працюють онлайн, є й інші інструменти. Але важливо, аби не обмежували пересування людей. Друга хвиля коронавірусу буде тяжчою, ніж перша.

Є великий сектор бізнесу, де послуги та виробництво не можуть піти в онлайн. Саме такі компанії постраждають, бо не зможуть надавати послуги. Більше шансів на виживання у тих видів бізнесу, які зможуть піти в онлайн. Цього року, до речі, туристична галузь виросла, адже люди не поїхали закордон. Але онлайн-кіно, онлайн-театр, онлайн-салон краси – все це не те, що офлайн. Це не підприємства, але у цих бізнесах задіяно багато людей.

Українці наразі є заручниками непрофесійних дій уряду. Кабмін мав час підготуватися до другої хвилі коронавірусу, але на думку бізнесу, зроблено було небагато.

Ігор Тютюшкін каже, що його оцінка дій уряду негативна. Величезний ковід-фонд було закладено, дефіцит бюджету – все це робилося для підготовки. Але кошти були перенаправлені на інші цілі – це непогано, так, але ж ковід нікуди не дівся. Коли сьогодні статистика зростає, то лікарні не готові. Людина залишається сам на сам з хворобою. За пів року лікарні не відбудували, обладнання не завезли тощо.

У Європі проводиться пом’якшення фіскалізації, виділяють кошти… А в нас – відновлюють перевірки. Дії влади хаотичні.

Свої думки стосовно майбутнього в Україні економісти Ігор Тютюшкін та Олексій Геращенко розповіли в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу