Литва заборонить калійні добрива з Білорусі

Поділитися:

Якщо Литва заборонить транзит білоруських калійних добрив усередині держави, Білорусь має намір відповісти фактично тим самим: обмежити перевезення між Україною та Литвою, що проходять через Республіку.

Про це дав чітко зрозуміти президент РБ Олександр Лукашенко. Він нагадав, що всі забули про територіальну значущість Білорусі для товарообігу між Україною та Литвою: «Тут є дуже солідний потенціал для відповіді на всю цю литовську чехарду по Клайпедському порту», ​​- процитували Лукашенко у держагентстві БелТА.

За тиждень до заяви президента Білорусії прем’єр-міністр Республіки припустив, що як відповідь на обмеження транзиту калійних добрив через Литву країна може заборонити продаж продукції з Білорусії.

Чиновник акцентував увагу на тому, що експорт із Республіки до Литви на рік сягає приблизно мільярда доларів. Поставляється переважно матеріали та сировину, з яких литовські компанії вже виробляють товари. Відповідно, якщо зупинити постачання, перенаправити їх до інших держав, за словами прем’єр-міністра, проблем уряду Литви не уникнути.

Він також додав, що Білорусь давно була готова до подібних дій з боку Литви, тому нічого дивного у їхній забороні немає. «Ми, звичайно, були готові до такого розвитку подій, виходячи з абсолютно хаотичної політики Литви на білоруському напрямку. Ще з травня-червня ми готувалися, зокрема до такого варіанту, відпрацьовували альтернативи», – підсумував прем’єр-міністр Білорусії.

Нагадаємо, нещодавно у проекті змін до конституції Білорусі, опублікованому 27 грудня на сайті президента республіки, прибрали текст про її без’ядерний та нейтральний статус.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу