«Курятина в Україні поступається своєю позицією соціального м’яса свинині», — експерт

Поділитися:

В Україні споживання м’яса завжди було на досить високому рівні у порівнянні з іншими європейськими країнами. Тим часом у 2020 році все змінилося — пандемія внесла свої корективи в харчування, а крім того, помітно впала купівельна спроможність громадян. Багато хто залишився без роботи, інші постраждали від неплатежів зарплати під час локдаунів, а в цілому це відбилося на продуктовому кошику.

Важливо, що ще на початку 2020 року аналітики передрікали, що Україна стане одним з лідерів в Європі по виробництву м’яса курей. Цифри вражали: до 9% зростання виробництва продукції за рік (до 1,45 млн тонн) — такі цифри називав Тимофій Милованов.

Також було багато розмов про те, що наша країна традиційно вважається одним з лідерів з поставок сільгосппродукції — олії, зерна, кукурудзи та м’яса птиці.

В ефірі «Першого Ділового» про ринок курятини та про те, що чекає на Україну найближчим часом говорили запрошені експерти — Володимир Лапа, радник президента УКАБ, і Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації м’ясної галузі.

У 2020 році в нашій країні, за словами Володимира Лапи, помітно знизилося споживання м’яса, однак при цьому м’ясо птиці зміцнило свої позиції. Іншими словами, коронавірус вплинув на купівельну спроможність українців, які стали купувати менше м’яса, замінюючи його грибами, бобовими та іншими продуктами.

Не можна скидати з рахунків і проблеми зі свинячим поголів’ям у всьому світі, а зокрема, в Китаї. Зниження кількості свинини грає на руку виробникам курятини, а крім того, це м’ясо традиційно вважається найбільш дієтичним.

«На цю мить соціальним м’ясом стає свинина. Так, ціни на свинину вже опустилася до 80-90 гривень, при цьому ціна на курятину досить висока, враховуючи той момент, що майже 40% в тушці птиці становлять кістки», — говорить Володимир Лапа.

АМКУ, до слова, попередив про відповідальність виробників курятини, які будуть створювати штучний дефіцит м’яса на внутрішньому ринку.

«Відносно законодавства — не знаю, але ринок, безумовно, стимулює виробників до того, щоб продукція ставала більш доступною і конкурентоспроможною», — каже Микола Бабенко.

Також за словами експертів, виробники свинини в Україні — аутсайдери, а ось виробництво курятини — зовсім навпаки. При цьому обидва експерти зійшлися на думці, що регулювати продажу — на внутрішньому чи зовнішньому ринку — справа невдячна.

На цей час, за словами Володимира Лапи, немає ніяких перспектив для різкого коливання цін на курятину на ринку. Ситуація досить стабільна. При цьому АМКУ відкрив кілька справ, в яких фігурують саме виробники курятини, і це створює точку занепокоєння для багатьох. Важливо, щоб вимоги були однакові для всіх.

Більше інформації про цінову політику на ринку курятини, про монополіста ринку, про найближчі перспективи обидва експерти розповіли в ефірі телеканалу.

Раніше повідомлялося, що випадки пташиного грипу в Україні негативно впливають на експорт м’яса.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ