«Купівля ДМК – це економічне, політичне і юридичне рішення» – експерт

Поділитися:

Дніпровський коксохімічний завод, що входить до групи компаній Метінвест, став переможцем торгів з продажу єдиного майнового комплексу Дніпровського металургійного комбінату за 9,17 мільярда гривень. Аукціон відбувся в рамках справи про банкрутство ДМК.

Купівля виробничого комплексу Дніпровський металургійний комбінат (ДМК) дозволить нідерландській гірничо-металургійній компанії Metinvest B.V. розширити продуктову лінійку, замінивши виробництво квадратної заготовки, сортаменту катанки, арматури і фасонного прокату, які раніше проводилися Єнакіївським металургійним заводом, що знаходяться на непідконтрольній Україні території, а також забезпечити квадратну заготівлю болгарське підприємство компанії Promet Steel. Про це розповіли в прес-службі Метінвесту після оголошення компанії переможцем торгів з продажу виробничого комплексу Дніпровського меткомбінату.
ДМК – один з найбільших покупців залізної руди і коксу у групи в Україні, що дає Метінвесту додаткову перевагу по всьому виробничому ланцюжку, зазначили в прес-службі.

У травні 2021 року Антимонопольний комітет України надав дозвіл Групі на концентрацію активів ДМК шляхом їх купівлі. Банкрутство ДМК було ініційовано в травні 2019 року за позовом одного з його кредиторів. Загальна сума заборгованості ДМК перед різними компаніями, яку визнав Господарський суд Дніпропетровської області, становить 87 мільярдів гривень (близько 3,2 мільярда доларів США).

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з експертом з управління активами Дмитром Онученком.

«АМКУ завжди каже про конкурентні торги, але хочу звернути увагу на те, що така угода має економічне, політичне значення, і юридичне. Тут багато аспектів… Вона проходить по правилам золотої середини, напевно. Такі угоди не проходять без уваги, можна сказати, керівництва держави, звичайно, і відповідних відомств. Тому, треба оцінювати таку угоду з декількох стотрін», – зазначив експерт.

Також він прокоментував те, чому даним об’єктом не зацікавилися іноземні інвестори.

«Я думаю, ситуація склалася таким чином, що, фактично, варіантів інших не було на даний момент. Відома інформація, і ЗМІ це публікують, навряд чи хтось буде спорити з тим, що менеджери з «Метінвесту» вже давно знаходилися в управлінні (ред. – з 2007 року). І така угода, на мою думку, це юридичний наслідок, а процес був розпочатий дуже давно. І ще потрібно враховувати, що на користь «Метінвесту» було те, що територіально ці два підприємства знаходились фактично на одній території… «Метінвест» розуміє, як цими процесами керувати», – розповів експерт.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу