«Корупція в лісовому господарстві — це компетенція більше Кабміну, але не Мінекології» — експерт

Поділитися:

РНБО попросила Кабмін перевірити роботу керівництва Мінекології України.

«Міністерство на сьогодні недостатньо виконує укази президента України Володимира Зеленського. РНБО звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням розглянути питання якості роботи керівництва міністерства на найближчому засіданні Кабміну», — сказав секретар РНБО Олексій Данилов.

Міністр охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський вже написав заяву на звільнення. В Офісі президента розглядають ймовірну кандидатуру на посаду міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України.

Подробиці теми розповіла президент професійної Асоціації екологів України Людмила Циганюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Перша причина, чому багато проблем не вирішуються — перекладання відповідальності ми спостерігаємо багато років. Друга причина — це те, що немає інституційної пам’яті, тобто криза експертизи вона присутня у всіх відомствах Міндовкілля, в усіх абсолютно підструктурних підрозділах, і на всіх рівнях. Тобто, друге, на що потрібно зосередити увагу — це те, що рівень експертності та рівень першочерговості завдань, які вирішує Міндовкілля — воно повинно бути не в площині вирішення тих лих, які вже трапились, а у площині превентивних заходів», — зазначила експерт.

На думку президент професійної Асоціації екологів України, наразі система покарання корупції у лісовому господарстві обмежується лише великою кількістю гарних паперових рішень, тому вона поки недієва.

«Якщо ми говоримо про корупцію у лісовому господарстві, то це має бути система покарання не лише на папері, а реальна, повністю дієва система. Ми бачимо купу гарних паперових рішень, але водночас як це реалізовується на практиці — питання риторичне, мабуть», — заявила експерт.

Нагадаємо, у Державній екологічній інспекції озвучили суму збитків, яких зазнала Україна від незаконної рубки лісів. За словами глави ДЕІ Андрія Мальованого, у січні-вересні поточного року завдано шкоди на 375 мільйонів гривень.

Також зазначалось, що Державне агентство лісових ресурсів у період з 1 серпня по 30 вересня 2021 року реалізувало 1,37 млн кубометрів необробленої деревини на понад 4 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу