«Компанії групи “Приват” навряд чи заплатять штраф, встановлений АМКУ» – експерт

Поділитися:

Антимонопольний комітет визнав дії компаній групи “Приват” Ігоря Коломойського антиконкурентними узгодженими діями й наклав на компанії штраф – 4,7 млрд грн. Про це свідчить відповідне рішення Комітету від 30 березня

Йдеться про ТОВ ВТФ “Авіас”, ТОВ Торговий Дім “Авіас”, ТОВ “Пром Гарант Плюс”, ТОВ “Альянс Еволюшн”, ПАТ “Укртатнафта” і 169 операторів АЗС ( ПАТ “Укрнафта”).

Справа стосується цін на нафтопродукти. Встановлено, що в сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картами й паливними картками “Авіас”.

У цьому проекті беруть участь близько 1625 АЗС. Вони працюють під різними брендами в усіх регіонах, а їх кількість становить майже 25% заправних станцій країни.

Комітет визначив, що проект “Авіас” є організованим, координованим і функціонує для узгодження цінової та торгової поведінки учасників. Він порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку, а ціни на світлі нафтопродукти в мережі “Авіас” встановлювалися в антиконкурентних умовах.

Як на вітчизняний ринок реально впливають такі змови монополістів? Подробиці теми розповіли редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов та аналітик компанії «Нафторинок» Олексій Сіренко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами Юрія Ніколова, наразі ніхто не бачив сам документ з боку АМКУ.

«Був лише відповідний пресреліз, з якого ми знаємо, які саме компанії порушили закон, і хто скільки отримав штрафу. З релізу у нас є лише певні тези. Потрібно сказати, що за всю історію АМКУ – це найбільший штраф в відношенні порушень на ринку нафтопродуктів. Але особисто мене дивує, що під цей штраф якраз потрапили ті, хто торгував пальним за найнижчими цінами на цьому ринку в Україні. Ось це дивно. Тому що, коли розглядають такі ж справи по преміум сегменту, там уже до штрафів не доходить. Я не вірю, що і тут хтось реально заплатить ці штрафи. Потрібно подивитися, чи є точно такі ж штрафи в самому документі щодо компаній групи «Приват». Є ймовірність, що цю спрау просто розіб’ють в судах ті ж журналісти», – сказав експерт.

Він вважає, що до суду ця справа можливо дійде, а от до реальних штрафів – навряд чи.

«Поки що ми не бачили реального документа. В АМКУ пообіцяли протягом десяти днів все показати. І буде дуже цікаво подивитися, що ж вони реально там розслідували», – вказав фахівець.

При цьому Олексій Сіренко доповнив, що поки що дуже складно об’єктивно оцінити цю ситуацію.

«Зараз 62% українців вважають, що таким чином Антимонопольний комітет України дав можливість президенту показати суспільству, як він карає Коломойського, проте в реальності ці штрафи потім розіб’ють в судах. Тобто цей хід сприймають виключно, як піар президента. Ще 9% українців вважають, що це привід для подальшої рейдерської атаки й потім завод «Укртатнафта» розділять між новими власниками. Тобто вже зрозуміло, що велика частина ринку вважає це рішення не таким, як його презентують офіційні джерела влади», – розповів експерт.

Також він заявив, що вперше справа проти компаній групи «Приват» була ініційована ще за президентства Петра Порошенка, однак тоді АМКУ не дозволили довести все до кінця.

«З передісторії цього рішення нам в принципі зрозуміло, чому взагалі стало можливо здійснити це. Спочатку цю справу завели ще за часів Порошенко в рамках його програми деолігархізації України. Тоді проти багатьох олігархів почалися подібні справи, але потім, майже всі вони були розвалені та припинені крім справи Коломойського. Цю справа юристам Коломойського довелося розбивати через Верховні конституційні суди. Свого часу АМКУ просто не дозволили довести діло до кінця», – сказав він.

Раніше АМКУ також оштрафував «Львівгаз» за зловживання на ринку послуг з розподілу природного газу на 76 млн гривень.

Відомо, що компанія Львівгаз належить українському олігарху Дмитру Фірташу. Минулого року АМКУ оштрафував 18 його облгазів крім Львівського. У комітеті тоді відзначили – що це рішення будуть приймати окремо і питання відклали.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу