«Коли на електрику знижують ціну, на когось повинні перекласти збитки» – економіст

Поділитися:

Тариф на електроенергію в 1,44 грн/кВт при споживанні до 250 кВт в місяць буде діяти з 1 жовтня до 30 квітня 2022 року включно. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів про зниження тарифу від 11 серпня.

Ціна в 1,44/кВт застосовується при споживанні електроенергії індивідуальними й колективними споживачами для задоволення побутових потреб. Для тих, хто споживає понад 250 кВт на місяць, тариф залишається незмінним, 1,68 грн/кВт.

Знижений тариф застосуємо до гуртожитків і компаній, які тримають на балансі майно, яке використовується для компактного поселення внутрішньо-переміщених осіб.

Також ціна в 1,44 поширюється для багатоквартирних будинків і гуртожитків на технічні цілі, освітлення дворів, східців і номерних знаків.

За новим тарифом технічні цілі та освітлення території також зможуть оплачувати дачні та дачно-будівельні кооперативи, садові товариства і гаражно-будівельні кооперативи.

При цьому така ціна не стосується професійної або господарської діяльності.

Тариф на електроенергію може змінюватися при наявності лічильника. З двозонним лічильником в період з 23:00 до 07:00 споживач буде оплачувати половину тарифу. З трьохзонним лічильником – 0,4 тарифу в зазначений час.

При цьому в пікові проміжки (8: 00-11: 00 та 20: 00-22: 00) власники тризонних лічильників платитимуть 1,5 тарифу на електроенергію. В інший час для них також діє фіксований тариф.

Подробиці теми розповів економіст Віктор Скаршевський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Для того, щоб зрозуміти, на кого саме покладуть компенсацію збитків, а штучне зниження цін для населення – це кінець кінцем завжди збитки для держави, потрібно розібратися в кількох питаннях. Зокрема, чому дотепер не опублікована постанова Кабінету міністрів з цього приводу. У мене є таке враження, що вони до цього часу самі не вирішили, за якою схемою тут варто діяти. Адже спочатку в Раді з національної безпеки та оборони України говорили, що хочуть перекласти цю компенсацію на операторів системи розподілу. Але з того, що я чув, здається ці плани встигли змінити, і тепер можливо ці збитки покладуть на плечі «Енергоатому». Точно стверджувати, хто ж буде це все компенсувати ми поки що не можемо. Ось як опублікують постанову, тоді все стане зрозуміло», – вважає фахівець.

Також він зазначив, що рішення з боку уряду в будь-якому випадку буде тимчасовим, адже приймається лише до 2022 року.

«Тут ще є один момент з приводу населення. Адже не було ніяких заяв з приводу того, що буде з тими домогосподарствами, які використовують електричне опалення. Адже у нас дозволяється використовувати 3 тисячі кВт з відповідними субсидіями, проте терміни з приводу цих субсидій вже давно минули. А нова постанова з боку Кабміну буде діяти до квітня 2022 року. Тобто це теж у нас тимчасове рішення. І воно потім буде переглядатися», – вказав він.

При цьому фахівець каже, що влада просто маніпулює цифрами, адже фактично в порівнянні з цінами до 1 січня 2021 року, вже з жовтня тариф виросте на 18 гривень.

«Зараз з політичним підтекстом нам говорять про те, що президент знижує тарифи на електроенергію. Ну як мінімум на перші 250 кВт на годину. Але ж ми всі пам’ятаємо, що з 1 січня 2021 року було скасовано пільговий тариф на перші 100 кВт, який становив 90 копійок. Так ось, якщо порівнювати з тим, що було до підвищення, то виходить, що ніякого зниження у нас взагалі й не було. Якщо раніше за перші 250 кВт побутовий споживач платив 342 гривні, то з 1 жовтня цього року – це вже буде 360 гривень. Тобто тариф виріс на 18 гривень або ж на 5,3%. Але у нас йде політична гра: спочатку ми тариф підвищуємо, потім трохи знижуємо, але в підсумку все одно тариф виріс», – пояснив експерт.

Нагадаємо, що українським споживачам, які щомісяця використовують електроенергії до 250 кВт-год, знизили тариф до 1,44 гривні за кВт-год в період з 1 жовтня 2021-го до 30 квітня 2022-го року.

Це затверджено відповідною нормою в урядовій постанові Кабміну №859 від 11.08.2021 року, яка вносить зміни до постанови №483 від 5.06.2019-го про спеціальні зобов’язання щодо забезпечення електроенергією споживачів.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ