Китай побудує дві плавучі АЕС для «Росатома»

Поділитися:

Китай побудує два перші корпуси модернізованих плавучих енергоблоків (ПЕБ) для російської державної корпорації з атомної енергії «Росатом». Китайська верф Wison (Nantong) Heavy Industry Co Ltd стала переможцем конкурсу з будівництва двох плавучих АЕС, призначених для енергопостачання Баімського гірничо-збагачувального комбінату на Чукотці.

Як пишуть ЗМІ, вартість контракту – 225,8 млн доларів. 15% авансу сплатять наприкінці 2021 року.

Відповідно до угоди, китайська компанія має зробити перший корпус з житловою надбудовою за кілька років – до 2 жовтня 2023 року, другий – до 2 лютого 2024-го.

Зазначається, що Баімську ГЗК , що належить казахстанській KAZ Minerals, мають намір запустити у 2027-му. Фахівці оцінили ресурси родовища у 9,5 мільйонів тонн міді та 16,5 мільйонів унцій золота. Розмір приватних інвестицій оцінюють у 519 млрд рублів. «Росатом» для енергопостачання ГЗК планує побудувати чотири плавучих енергоблоки на реакторах РИТМ-200 на мисі Наглёйнгин, де побудують дві ЛЕП 330 кВ. Потужність одного плавучого енергоблоку становитиме близько 100 МВт. Вартість електроенергії з плавучих енергоблоків для ГЗК становитиме 6,45 рублів за 1 кВт/год. Тариф щороку індексуватимуть відповідно до інфляції.

Відомо, що конкурс щодо будівництва перших двох корпусів проводили лише серед азіатських верфей.

Згідно з технічною документацією, водотоннажність одного судна – близько 19,1 тисяч тонн.

Два енергоблоки почнуть поставляти електроенергію на ГЗК в січні 2027-го. Загалом будівництво ПЕБів обійдеться у понад 140 млрд рублів (без ПДВ). За даними ЗМІ, будівництво корпусів віддали за кордон, щоб встигнути поставити перші ПЕБи на Чукотку вчасно. Основне обладнання (реактори і турбіни) встановлюватимуть на ПЕБи у Росії на Балтзаводі.

Нагадаємо, що Росія має намір побудувати в Криму нове курортне місто на західному узбережжі анексованого півострова. Про це повідомив віце-прем’єр анексованого Криму.

Також ми писали, що Москва і Мінськ до грудня 2023-го року підпишуть документ про єдиний ринок газу. Планується об’єднати і ринок нафти та електроенергії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу