Китай нарощує інвестиції в Україну

Поділитися:

У Центрі економічної стратегії заявили, з 2016 року обсяг китайських інвестицій в Україну збільшився з 50 млн доларів до 260 млн доларів. Згідно з інформацією, такі інвестиції здійснюються державними підприємствами і можуть мати політичні цілі.

«Зростання інвестицій з Китаю буде під пильною увагою, адже, так само як і з Росії, такі інвестиції часто здійснюються державними підприємствами і мають не тільки комерційні, а й політичні цілі», — говорять в ЦЕС.

Зазначається, що з Китаю інвестують переважно державні компанії в українські держкомпанії, а кредити надають державні банки. Здебільшого китайські компанії співпрацюють з українськими у галузях енергетики та сільського господарства.

«З одного боку, є перспективи посилення такої співпраці. Але з іншого боку, це буде залежати від політичних домовленостей і від того, куди їх «пустять». У нас є власні еліти, контролюючі велику частину економіки і вони тут не хочуть бачити іноземних конкурентів», — зазначили в ЦЕС.

У МЗС роботу з Китаєм називають економічним та гуманітарним співробітництвом. Загальний товарообіг виріс з 2% українського ВВП у 2001 році до 11% в 2020 році.

Нагадаємо, що завдяки тому, що був прийнятий закон про інвестнянь, в Україні вже отримали заявок на 2 млрд доларів. Про це розповіли в Кабміні, пославшись на слова прем’єр-міністра України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу