Керівник СЕТАМ розповів, як «з молотка» продають майно олігарха Бахматюка

Поділитися:

Олег Бахматюк через пов’язані компанії КУА «Євротранс-Інвест» і ФК «фінгарантії» викупив на аукціоні дві заарештовані птахофабрики «Укрлендфармінг» на загальну суму 990 млн грн.

За даними сетах, «Євротранс-Інвест» перемогла в аукціоні на єдиний майновий комплекс птахофабрики «Київська» зі стартовою ціною 126 млн грн. і закінченням торгів на позначці 180 млн грн. У «Євротранс-інвесту» була особлива ставка, яку учасники аукціону роблять до торгів, і вони до кінця залишаються закритими для конкурентів, в розмірі 690 млн грн. Тому відкуп пройшов за цією ціною.

Основним власником КУА «Євротранс-Інвест» є кіпрська компанія М.С. Еurора Тrаns Ноldіngs Lіmited Маріоса Лазароу — співзасновник «Євротранс-Інвест» разом з Ukrlandfarming plc.

У 2019 М.С. Еurора Тrаns Ноldіngs Lіmited вийшла зі складу засновників «Європи-транс лтд», єдиним бенефіціаром якої офіційно став Олег Бахматюк.

При цьому М.С. Еurора Тrаns Ноldіngs Lіmited виступила позивачем у судових справах між НБУ і банком «Фінансова ініціатива» Бахматюка.

ФК «фінгарантії» виграло аукціон на майновий комплекс птахофабрики в селі Пухівка Броварського району. Тут стартова ціна становила всього 4,97 млн ​​грн., і активні торги завершилися на рівні 5,07 млн ​​грн. Після цього в гру вступили особливі ставки учасників і переможцем стала компанія «фінгарантії» з 300 млн грн.

Олександр Мамро, керівник держпідприємства СЕТАМ, розповів про те, що компанія перемогла на торгах чесно, на етапі закритих ставок. Всього було 4 учасники торгів за двома птахофабрикам, три з них брали активну участь. Четвертий — просто спостерігав.

«Початкова оцінка була проведена в рамках виконавчого провадження, її виконали незалежні експерти. Далі ціну визначає сам ринок — якщо ціна зростає, то вона вище. Тобто якщо зростання на аукціоні було, то вартість ринкова. Але тепер подивимося, чи будуть вони викуповувати за цією ціною. Я навіть опублікував пост на своїй сторінці та привертав увагу до цих торгів. Уже є два позови від власника фабрики про те, що торги потрібно визнати недійсними. Тобто це могла бути цілком запланована акція — зірвати торги», — каже експерт.

Виставив на реалізацію цей лот стягувач — НБУ. Було надано рефінанс компанії, тому саме це було причиною виставлення на торги. У ситуації з птахофабриками НБУ є стягувачем, а ось перевіряти зв’язаність між собою учасників торгом СЕТАМ не може.

«У законодавстві це не прописано, тому не варто очікувати, що хтось може це робити. Законодавство застаріло, його потрібно переписувати», — вважає експерт.

Будуть перераховані кошти на рахунок держави? Так, безумовно. У переможця торгів є 10 робочих днів. Спочатку гроші йдуть на рахунок виконавчої служби, а вже потім — на рахунку НБУ (стягувача). Гарантійні внески — по них кінцева дата 29 жовтня.

Якщо все гроші не будуть виплачені, то перший учасник (переможець) втратить гарантійний внесок. Далі за процедурою перепризначається переможцем другий учасник (що дав найбільшу ставку після переможця). Тоді все знову повторюється — ті ж 10 робочих днів на процедуру. Це якщо говорити про перевизначення.

«Учасників ми розкриваємо. Коли переможець платить всю суму, тоді розкриваються всі учасники. Поступове розкриття робиться для того, щоб уникнути змови між учасниками», — нагадав експерт.

Взагалі, всі такі перевірки можливі за поданням правоохоронних органів. Тобто зв’язаність компаній можливо визначити тільки в рамках кримінальних справ.

«Боржник поки подав заяву в суд про те, щоб визнати торги недійсними. Які підстави зараз — я не знаю, ми ще не отримали документів, тому і тексту не читали. Якщо суд встановить підстави, які дозволять визнати борги недійсними, то все відкотиться назад, на рік-півтора, а боржник буде мати можливість користуватися цим майном», — говорить Олександр Мамро.

На думку експерта, вивертів взагалі досить багато. Ось, наприклад, торги з продажу лікеро-горілчаного комплексу в Івано-Франківську (компанія Бахматюка) — вони були скасовані, тому що було рішення суду (Господарського суду Києва). Офіційне формулювання — у зв’язку з тим, що третя особа подала позов до суду про початок процедури банкрутства підприємства. Вартість підприємства, до слова, 41 млн гривень.

«Ми як СЕТАМ не маємо інформації про стан об’єкта. Це більше питання до виконавців», — нагадав експерт.

Багато цікавого про цукровий завод у Вінницькій області, який також належав Бахматюку, про розбіжності вартості та стану об’єктів, які виходять на торги, і про різні сценарії, які можуть відстрочити торги, розповів Олександр Мамро в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу