Кадрова ротація у Нацбанку та її вплив на економіку України – думки експертів

Поділитися:

В Україні активно йдуть кадрові зміни в економічній та фінансовій галузях. Наразі йдеться про управлінські зміни у Нацбанку, зокрема про зміну положення Рожкової. Такі ключові зміни розхитують систему, тож вона перестає бути надійною. Йдеться про те, що Катерина Рожкова втратила повноваження з регулювання банківської сфери та ще 6 напрямків (ліцензування, моніторинг тощо), які раніше вона вела. Натомість тепер вона буде займатися трьома зовсім іншими підрозділами, які не мають визначальної ролі.

Про це каже Гліб Вишлинський, директор Центру економічної стратегії.

«Такі зміни завжди викликають багато запитань, а також залишають по собі слід. Справа тут навіть не в прізвищах, а в тому, що менш стрункою та стійкою стає вертикаль Національного банку. Зараз 15 підрозділів будуть підпорядкуватися особисто Кирилу Шевченку, це доволі показово», – каже експерт.

А Павло Кухта, ексвиконувач обов’язків очільника Мінекономіки, каже, що на такі зміни у Нацбанку відразу виникли питання у МВФ.

«Будь-який керівник такої великої машини в держсекторі хоче якнайшвидше здихатися ручного керування, аби зосередитись на серйозних речах. Коли керівник зосереджує на собі таку велику кількість задач, як зараз Кирило Шевченко, це ускладнює роботу НБУ. Історично корупція сиділа саме у банківському керуванні, її витиснули, але зараз вона має великі шанси на повернення», – каже експерт.

На думку Павла Кухти порушення колегіальності є дуже важливим фактором. Наразі є потреба у чіткому та сталому підході, тож потрібно відновлювати статус-кво та працювати на економіку, фінансову стабільність України тощо.

Цікаво, що Дональд Трамп, коли прийшов до влади, не змінював керівника федеральної резервної системи. Українська модель є неправильною, адже підриває незалежність від політиків. Тобто, політики можуть «вмикати печатний станок», коли їм це потрібно…

Більше про колегіальність, схему роботи Нацбанку, повноваження та звільнення людей з команди Гонтаревої на високих посадах Нацбанку Гліб Вишлинський та Павло Кухта розповіли в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу