Кабмін зобов’язав держкомпанії подавати фінзвітність у відкритому доступі

Поділитися:

Кабінет міністрів прийняв постанову №835 про перелік обов’язкових до публікації наборів даних, яка, в тому числі, включає вимогу до компаній відкрити вільний доступ до своєї фінансової звітності.

Про це повідомляє «Перший Діловий».

Публікація фінансової звітності компаній у формі відкритих даних є вимогою Плану виконання Угоди про асоціацію України з ЄС.

На сьогоднішній день у відкритому доступі знаходиться інформація про керівників компаній, власників, види діяльності.

Фінансову звітність можна отримати тільки направивши запит безпосередньо в компанію. Також існуюча нормативна база дозволяє Мін’юсту, Державної податкової службі і Держстату публікувати фінзвітність підприємств, але на практиці цього не відбувається.

Згідно з урядовою постановою, компанії повинні будуть публікувати свою фінзвітність на державному порталі data.gov.ua і вона стане доступна на будь-яких сервісах, які працюють з відкритими даними.

Також звітність компанії буде доступна на порталі Дія. Відкриті дані, який Мінціфра обіцяє запустити найближчим часом.

Всього, на новому порталі планується публікація понад 100 наборів даних. Серед них: дані будівельної діяльності, дані земельного кадастру, заборгованості по ЄСВ, дані про кількісному складу вакцин від COVID-19, інформація про кількість вільних ліжко-місць в лікарнях з запасами кисню і т.д.

Раніше повідомлялося про те, що в загальний доступ виклали фінзвітність всіх держпідприємств. За фактом створений не просто портал, а інформаційно-аналітична система, яка допоможе визначити кілька важливих параметрів діяльності одночасно. Відомо, що в роботі над розробкою брали участь Трансперенсі Інтернешнл Україна (розробка) і ПРООН в Україні (всебічна підтримка).

Також ми писали й про те, що українські компанії хочуть зобов’язати розкривати свою звітність.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу