Кабмін створює Національну біржу

Поділитися:

В Україні за три роки з’явиться Національна біржа з торгівлі капіталом і товарами (NEXT), заявив прем’єр Денис Шмигаль.

За його словами, це передбачено Меморандумом про взаєморозуміння у сфері національної біржової торгівлі капіталом та національних товарних ринків, який було укладено українським урядом спільно з Європейським банком реструктуризації і розвитку, Американською торговою палатою та USAID.

Шмигаль перелічив низку можливостей, які з’являться в українців завдяки цьому меморандуму. Зокрема, у вигляді фінансових інструментів для економії та інвестування, довгострокового і дешевшого ресурсу для розвитку підприємств, збільшення інвестицій, нових робочих місць, і загалом – економічного розвитку.

Серед ключових структурних одиниць NEXT-UA будуть Універсальна товарна біржа, компанія з фінансової інфраструктури – депозитарій, розрахунково-кліринговий центр та торговий репозитарій. А також – Арбітражний центр, Консультативна рада і Бюро зі зв’язків з інвесторами. До втілення проєкту планують залучити і стратегічних комерційних інвесторів, зазначив він.

Шмигаль наголосив, що разом з ринком капіталу буде запущено і товарні ринки. Україна прагнутиме стати одним з європейських лідерів у сфері торгівлі товарами. Ринок капіталу і товарний ринок передбачатимуть прозорі правила роботи, сприятимуть викоріненню корупції, покращать визначення вартості товарів, та убезпечать від зловживань на ринку, що в результаті – захистить права інвесторів.

Очільник уряду також додав, що в меморандумі прописано дорожню карту на наступні два роки.

Раніше повідомлялося, що Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) відпрацьовує в Україні ряд проектів на суму близько $ 55 млн. Відомо, що мова йде про «Програму інновацій в ланцюжку вартості стійкої біоенергетики».

Також ми писали, що в Офісі президента створили делегацію для переговорів з Європейським банком реконструкції і розвитку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу