Кабмін не знає, що знаходиться в резервах країни

Поділитися:

Ініціатива Ради національної безпеки і оборони України щодо зміцнення продовольчої безпеки держави під час карантинних обмежень, які були введені раніше по всій території України, шляхом поповнення державного резерву правильна, але проблема в тому, що навіть Кабмін не володіє реальними цифрами про те, що і в яких обсягах там знаходиться. Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Ніхто не знає, що знаходиться в держрезерві за фактом. Такою інформацією не володіє навіть Кабмін, оскільки держрезерв з одного боку дуже багато закачує, але практично нічого назад не віддає », – зазначив експерт.

Також Дорошенко уточнив, що якщо там щось згідно паперів та знаходиться, наприклад, тисяча тонн будь-якого продукту, то не факт що це так є і в дійсності.

«Закладено тільки за документами. Або ж закладена продукція як така, яка відразу ж не може бути використана за призначенням. Вона не кондиційна, не відповідає будь-яким конкретним вимогам, сертифікатам, документам », – зазначив Дорошенко.

Дорошенко також підкреслив, що коли після початку карантину почався ажіотаж на продукти і виросла оптова ціна на борошно, то вперше за останні роки держрезерв заявив, що готовий надати досить велику партію зерна для виробництва борошна.

«Це було вперше, коли продукція з держрезерву реалізовувалася не” під килимом »за заниженими цінами», – підкреслив експерт.

Він також повідомив, що за словами одного з учасників ринку якась частина даного зерна дійсно пішла на борошно. Але до сих пір так і не відомо, чи дійсно був відданий весь заявлений обсяг.

«Держрезерв – структура дуже потрібна, але крім нього є інші компанії, створені в рамках державно-приватного партнерства, коли 50% мінус одна акція належить бізнесу, а 50% плюс одна акція належить державі. Але оскільки держава хотіла виходити з подібних операторів, то краще піклуватися про продовольчу безпеки не через держрезерв, а через компанію з приватним капіталом, яка зможе сама моніторити наявність продуктів і повідомляти в разі виникнення проблем », – уклав Дорошенко.

Як повідомлялося раніше, за квітень 2020 року Україна імпортувала близько тисячі тонн свинини. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній місяць поточного року (0,53 тис. Тонн).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу