J.P. Morgan спрогнозувало ВВП України на 2021 рік

Поділитися:

В американському фінансовому холдингу J.P. Morgan підтверджують прогноз на цей рік зростання ВВП України на 5,6%.

Зростання в основному відбудеться за рахунок внутрішніх чинників та підтримуватиметься зовнішнім попитом. Український експорт має збільшитися в обсязі, сприяючи зростанню, у міру відновлення європейської і світової економіки у другій половині року, зауважують аналітики J.P. Morgan.

Зазначається, що цьогоріч важливим драйвером зростання ВВП стане споживання. Про це свідчать позитивні показники останнього кварталу минулого року та суттєве зростання роздрібних продажів.

Ключовим негативним фактором зниження ВВП України на 4% торік було істотне зниження інвестицій та запасів. Експерти очікують, що у 2021-му ситуація зміниться, прогнозуючи стрибок інвестицій на близько 30% після падіння на понад 24% у 2020-му та вихід на докризові показники.

Аналітики холдингу вважають, що серйозними ризиками залишаються геополітична нестабільність та погіршення ситуації з коронавірусом.

Окрім того, очікується підвищення облікової ставки Національним банком до 7%, а під кінець року – до 7,5%. У наступному році показник може досягти 9,5%. У JP Morgan наголошують, що у 2022 році для зниження інфляції до 5% знадобляться більш високі реальні процентні ставки.

Нагадаємо, у Верховній Раді озвучили цифри щодо того, скільки ВВП дала б тіньова економіка державі, якби система запрацювала чесно. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, наразі тіньовий сектор забирає щонайменше половину ВВП.

Також ми писали, що за інформацією Національного банку, обсяг валового зовнішнього боргу України минулого року підвищився на 4 млрд доларів, склавши на кінець року – 125 млрд 700 млн доларів. Зазначається: щодо ВВП – обсяг заборгованості зріс за рік із 78,6% до 81,2%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу