«Із 8,7 млрд грн боргу облгазів перед операторами ГТС – 8 млрд виникли цьогоріч», – гендиректор ОГТСУ

Поділитися:

Опалювальний сезон під загрозою. На це є кілька причин. Одна с головних – це криза, що склалася через ситуацію з облгазами, які продовжують нарощувати заборгованість перед операторами ГТС.

За даними «Оператора газотранспортної системи України», облгази наростили борги до 9,2 мільярда гривень станом на кінець літа. Хоча раніше повідомлялося про борги у понад 10 мільярдів. Частина облгазів продовжувала практику несанкціонованого відбору газу з ГТС, зазначав Оператор. Також відомо, що 7 млрд грн із заборгованої суми облгазів припадають на облгази, які належать українському бізнесменові Дмитрові Фірташу. Ще влітку Рада нацбезпеки та оборони дала доручення урядові перевірити діяльність групи компаній бізнесмена.

На цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили із генеральним директором «Оператора ГТС України» Сергієм Макогоном. Зокрема, посадовець розповів, яка ж сума боргу облгазів перед опреаторами ГТС.

«Вона кожен день змінюється. Кожен місяць змінюється, тому наразі сума боргу – 8,7 мільярдів гривень. Ми проводимо судову роботу… Кожен місяць є відбори газу. Є оплати. Тому ця цифра місяць від місяця змінюється. Основна частина цього боргу – більше, ніж вісім мільярдів – вона була створена у цьому році облгазами. Тому мільярд – це борги попередніх періодів. Борги 20-го року», – зазначив він.

Також посадовець повідомив, за що облгази недоплачують операторам ГТС.

«Фактично основна частина витрат Оператора газорозподільних мереж – це так звані технологічні витрати. Що це означає: при транспортуванні газу є витрати газу на кранах, редукторах і так далі. І фактично ці витрати, вони складають близько 50% загального тарифу, який сплачує населення за розподіл. І цей газ, так зване ВТВ, вони повинні закуповувати на ринку на загальних умовах і фактично компенсувати ці втрати. В Європі ці втрати складають у середньому від 1,5% до 5%, в наших системах вони трошки більші. Десь є і до 10%, тому що, скажімо так, якість та вік мереж газорозподільних дуже такий значний. Але в облгазів кошти є. Я хотів би сказати, що всі облгази збирають щомісячно близько двох мільярдів гривень з населення у якості плати за розподіл. Немає інструментів, які заставлять їх це робити. Фактично, якщо вони хочуть платити, вони сплачуть, якщо не хочуть – вони не сплачують. І тому ми дуже довго працювали з парламентом щодо впровадження так званих рахунків зі спеціальним призначенням, що передбачає, що кошти будуть автоматично списуватися. Вже є закон, він підписаний президентом 3508-д. Наразі ми чекаємо, коли Кабінет міністрів прийме порядок створення цих спецрахунків, а НКРЕКП фактично введе в дію так звані алгоритми. Я вважаю, що за місяць можна зробити… По-перше, ми державна компанія і ці 9 мільярдів боргів означають, що в нас є ризики невиконання нашої виробничої програми, а це ремонти, це обслуговування ГТС. І по-друге, це дивіденти та податки , які ми могли б сплатити до державного бюджету. Тому є зацікавленість цю проблему вирішити», – наголосив генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу