Ірак виплатив ще 52,4 млрд доларів за війну у Перській затоці

Поділитися:

Ірак завершив виплату у розмірі 52,4 мільярда доларів як компенсацію фізичним особам, компаніям та урядам, які довели збитки внаслідок вторгнення в Кувейт у 1990 році та окупації ним Кувейту, повідомила Компенсаційна комісія ООН.

Компенсаційна комісія ООН (ККООН), створена Радою Безпеки ООН після семимісячної окупації емірату та поразки від військ США Саддама Хусейна у війні в Перській затоці, отримала частину доходів від продажу іракської нафти. Ставка змінювалася протягом 30 років і нещодавно становила 3%.

Загалом було подано близько 2,7 мільйона вимог на заявлену суму 352,5 мільярда доларів, але ККООН затвердила виплату у розмірі 52,4 мільярда доларів, що покриває 1,5 мільйона задоволених вимог.

Найбільший позов, схвалений UNCC, стосувався збитків у розмірі 14,7 мільярда доларів, завданого Кувейтською нафтовою корпорацією (KPC) після того, як іракські війська, підпалили нафтові свердловини.

Виплати були призупинені в період з жовтня 2014 року до квітня 2018 через

проблеми з безпекою та бюджетом іракського уряду в його боротьбі з повстанцями «Ісламської держави».

«Після остаточної виплати компенсації, проведеної 13 січня 2022 року, вся компенсація, присуджена Комісією, тепер виплачена в повному обсязі, — йдеться в заяві організації, яка базується в Женеві. — Уряд Іраку виконав свої міжнародні зобов’язання щодо виплати компенсацій усім заявникам, яким Комісія присудила компенсацію за збитки завдані внаслідок незаконного вторгнення Іраку до Кувейту», — йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Ірак розробляє план розвитку ядерної енергетики вартістю 40 млрд доларів.

Також, у прес-службі Харківського заводу “Електроважмаш” повідомили, що 26 березня підприємство підписало меморандум про участь в програмі оновлення електростанцій Іраку. Програма обсягом $ 1,2 млрд фінансується США. “Електроважмаш” отримає замовлення на суму $ 50 млн.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ