«Інвестори є обережними через ситуацію з Росією» – екс-прем’єр

Поділитися:

Після наказу міністра оборони Росії Сергія Шойгу відвести російські війська від українських кордонів, ВВП-варранти України виросли, а курс російського рубля до іноземної валюти зміцнився.

“Варранти відреагували позитивом на новину про відведення російських солдатів від кордонів України. Вірять, що ймовірність ескалації істотно знизилася?“, – написав аналітик Михайло Демків.

За даними експертів, позитивна динаміка збережеться швидше за все до наступної ескалації.

За даними торгів, після заяви Шойгу, російська валюта різко зміцнилася до долара більш ніж на 60 копійок. Курс долара впав на 1,26% і склав 75,64 рубля. Курс євро знизився на 1,07% – до 91,19 рубля.

Подробиці теми розповів колишній прем’єр-міністр України Юрій Єхануров в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я так думаю, що поки йде військова напруга, то звичайно ж всі інвестори обережні. Та й в принципі є таке поняття, як «стадне почуття», коли один пішов, а решта вся пішли за ним. Тому це явище все ж передбачуване і нічого такого в цьому немає. Коли закінчиться протистояння, все повинно знову відновитися. Я не бачу тут якихось катастрофічних наслідків. Національному банку потрібно просто уважно стежити за ситуацією, не більше. Тут все залежить від того, наскільки оперативно Нацбанк буде впливати на події. Поки що все більш-менш під контролем», – сказав фахівець.

Також експерт прокоментував перспективи розвитку банківських систем світу в непростих умовах пандемії.

«Ситуація з банками наразі в світі така, що всі банки на сьогодні також знаходяться насторожі, оскільки та цифровізація, яка активно розвивається в світі – нині фактично призводить до того, що банківські відділення вже не потрібні. Тобто незабаром все прийде до того, що у нас будуть «клієнт» і »банк», і посередників між ними не буде. Тому зараз вже потрібно шукати інші сервіси, щоб дати роботу цим відділенням. І саме «ПриватБанк», якщо дивитися з точки зору 20-х років, уже не такий привабливий для українців. З нього свого часу вже витягли все що було можна. Тому Національний банк уже не дуже в ньому зацікавлений”, – сказав Єхануров.

Не оминув стороною експерт і конкретно український національний регулятор і ліквідацію банків в 2014 році.

Також він заявив, що наразі українські банкіри й представники НБУ отримують сильно великі зарплати, не в приклад українським медикам, яким навіть в пандемію держава недоплачує грошей.

«Якщо послухати представників НБУ, то звичайно ж у них все добре. Але є такий індекс глобальної конкурентоспроможності, який оновлюється щороку. Їм оцінюється відразу 140 країн і наша доблесна банківська система зараз займає почесне 135 або 136 місце. Але при цьому за 2019 рік заробітна плата в цьому секторі була в державі найвищою. Найнижча зарплата була у медиків. І зараз ми бачимо результат всього цього. Раніше нам розповідали, що кращі банкіри Європи знаходяться в Україні. При цьому всім відома тема ліквідації банків повинна бути добре розслідувана, тому що тоді частина вітчизняних банків була закрита просто тому, що комусь так було потрібно. Тому я вважаю, що потрібно розібратися, що ж у нас відбувалося з банками в 2014-2017 році. На мою думку, Гонтареву тоді поставили главою НБУ для того, щоб вона зашліфувала всі ті неточності, які були до цього. І удар, який було завдано банкам і нашій економіці в той період, нам доведеться ще довго на собі відчувати», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що катарська компанія збирається вкласти інвестиції в розвиток сектора відновлюваної енергетики в Україні. На цей час сторони вже уклали ряд стратегічно важливих контрактів про взаємну співпрацю.

Зокрема, мова йде про співпрацю з міжнародної енергетичної інвестиційною компанією Nebras Power.

Згідно з контрактом, компанія стане власником контрольних акцій в відразу шести компаніях, які займаються виробництвом сонячної електроенергії. Серед таких, «Скіфія-Солар-1», «Скіфія-Солар-2», «Фрі-Енерджі Генічеськ», «Порт-Солар», «Терсла» і «Сан Пауер Первомайськ».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу