Інвестори виводять капітали з України – наслідки

Поділитися:

Курс гривні значно впав, а 7 січня він досягнув рівня 2015 року, коли склав показник нижче 29 гривень за один американський долар. Перша та всім відома причина такої ситуації – паніка навколо можливого вторгнення Росії. Однак є ще одна причина – масовий відтік капіталів за кордон.

Економічні експерти стверджують, що інвестори у прискореному темпі виводять кошти за кордон, чому насамперед сприяє паніка через ймовірний напад Росії.

Експерти також звертають увагу на те, що Нацбанк свого часу не вдався до жодних дій, щоб не допустити такої ситуації. «НБУ, як мінімум, міг би обмежити витік валюти за кордон. Але нічого подібного не було. Гірше того, прогноз Нацбанку щодо репатріації дивідендів у 2021 році був перекритий утричі (при прогнозі у 3,3 млрд доларів було виведено за рік трохи більше ніж 10 млрд доларів)», – коментують економісти поведінку регулятора.

За офіційними даними, лише за один грудень місяць з України вивели 2,5 мільярда доларів, що становить чверть всього виведеного капіталу за рік.

Тим часом, Нацбанк не бачить причин для виведення капіталу.

Також ми писали, скільки валюти Нацбанк купив за рік на міжбанку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу