Інвестори не хочуть знижувати «зелений» тариф

Поділитися:

Кабінет міністрів України продовжує обговорювати з інвесторами питання зміни “зелених” тарифів. Однак в Меморандумі про взаєморозуміння з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел не прописана позиція виробників енергії. При цьому деякі умови документа є неприйнятними для інвесторів.

Згідно з повідомленням Української асоціації відновлюваної енергетики, на умови зміни тарифу можуть піти лише 20 відсотків виробників ВДЕ, що в свою чергу не дасть належного економічного ефекту.

УАВЕ направив лист до виконуючої обов’язки міністра енергетики Ользі Буславец, в якому зазначено 2 варіанти реструктуризації.

У першому сценарії пропонується знизити тарифи, але без продовження терміну їх дії. Для сонячних електростанцій і вітряних електростанцій, з потужністю 1 МВт і які були запущені до 2020 року, пропонується знизити тариф на 10 і 7,5 відсотків.

Для СЕС, які ввели в роботу вже в нинішньому році, розцінки хочуть знизити на 5 відсотків, а для ВЕС, які будуть запущені після 2021 року – на 2,5 відсотка.

У другому варіанті передбачається продовження термінів дії тарифів до 2032 року. Так, для станцій, які були запущені в роботу з 2017 по 2020 рік, тарифи знизяться на 12,5 відсотка.

Також з подібною ініціативою до чиновників звернулися кілька інвесторів, частка яких на ринку становить 30 відсотків.

Разом з тим в УАВЕ уточнили, що вкрай важливо погасити борги до кінця нинішнього року і відновити регулярні платежі за вироблену електроенергію.

“Ми відображаємо позицію багатьох учасників ринку ВДЕ. Наша пропозиція дозволить залучити багато інвесторів, а держава зможе уникнути багатомільярдних збитків від позовів інвесторів”, – сказано в повідомленні УАВЕ.

Однак, в разі прийняття рішення про зміну “зеленого тарифу” в односторонньому порядку, інвестори можуть відреагувати неоднозначно, що може вплинути на макроекономічну ситуацію в Україні та зупинити інвестиції в інші сектори економіки країни.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу