«Інвестори бояться, що підвищення ФРС виллється в охолодження фондових ринків» – експерт

Поділитися:

За даними Bloomberg, інвестори бояться посилення політики центральних банків на тлі інфляції більше, ніж появи нових штамів COVID-19.

Сьогодні увага більшості фінансових аналітиків і регуляторів у світі прикута до зростання інфляції, адже цей параметр багато в чому визначає особливості майбутнього року.

Зростання інфляції не повинно лякати інвесторів, адже загалом для фондового ринку це добре. Вона в результаті завжди призводить його до зростання. До всього – компанії неоднозначно реагують на зростання цін: хтось отримує більше зиску, а хтось менше. Якщо емітент має багато довгострокового боргу і можливість оперативно підвищувати ціни, він часто виграє від інфляції.

Наступного року фінансисти розраховують побачити деяке зростання відсоткових ставок і триразове підвищення ставки Федеральної резервної системи, але все одно вона залишиться на дуже низькому рівні і суттєво нижча за інфляцію. Завдяки цьому активи на фондовому ринку будуть одними із найпривабливіших способів вкладення грошей.

Про це йшлося в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з фінансистом, співзасновником лізингової компанії Сергієм Васьковим.

«Інвестиції – це така гра, у якій постійно треба бути готовим як до складнощів, так і до прибутків. Тому дійсно цього року багато експертів роблять прогнози, що нас чекає непростий рік на фондових ринках. Є ризики. Це, по-перше, інфляція, з якою Центральні банки повинні будуть боротись. ФРС планує підвищити ставку у три рази, а J.P Morgan вчора видав прогноз, що, скоріше за все, вони будуть змушені підвищити ставку чотири рази.

Інфляція – це означає, що гроші дешевшають, якщо гроші дешевшають, то дорожчають активи. І відповідно дорожчає як нерухомість, так і акції, так і якісь інші активи – це і енергоносії, і споживчі товари.

Взагалі зараз відбувається цікава така штука. Всі дивляться на інфляцію США, тому що це показник такий, і інфляцію Єврозони. І спочатку ФРС наголошував, що ця інфляція – вона короткострокова, і вона пов’язана з виходом з ковідних обмежень, з карантинів. І вважали, що, в принципі, це буде недовго. Але потім вони вигадали рахувати інфляцію, прибравши вартість авіаквитків, готелів, сервісних послуг, тому що вони вважали, що саме ці речі, вони впливають на інфляцію. І такий креативний підхід – він нічого не приніс. Тому що інфляція б’є рекорди, вона найвища з 80-х років США зараз. І як на це буде реагувати ФРС – на це буде дуже цікаво дивитися, тому що підвищення ставки – всі побоюються, що воно виллється в охолодження фондових ринків», – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу