«Інвестори бояться приватизувати держмайно через судову систему», – експерт

Поділитися:

Роком великої та малої приватизації має стати 2022-ий. В Офісі Президента вже зголосилися побачити поточного року приватизацію трьох великих підприємств. Мінекономіки поряд із відповідальними відомствами мають передати список державного майна, яке має бути приватизоване цього року.

Загалом від продажу держпідприємств уряд розраховує отримати 8 мільярдів гривень. Саме таку суму держава отримала за підсумками двох років роботи Фонду державного майна України (ФДМУ).

В ефірі “Першого Ділового” телеканалу виступив Станіслав Борис, радник практики безпеки бізнесу Juscutum, адвокат. Він прокоментував ситуацію, що склалася навколо амбіцій уряду про 8 мільярдів на тлі останніх подій, що відбуваються із заводом «Більшовик».

«Насправді ця сума трохи завищена, оскільки для того, щоб збільшити результати попередніх років, необхідно ухвалити якісь суттєві зміни у законодавстві чи якісь міжнародні угоди. Тобто, в принципі, мають бути глобальні зміни, порівняно з попереднім роком. наприклад, якщо ми говоримо про залучених іноземних інвесторів, вони оцінюють як суму об’єкта, так й ризики. Ризики насамперед розглядають як факт можливості захисту у суді. Але на сьогодні в наших реаліях, починаючи з термінів судових розглядів, які можуть тривати 3-5 років, і закінчуючи самим кінцевим рішенням, причому різні судді можуть ухвалити три різні рішення. Тому інвестори насамперед оцінюють, чи зможуть їм надати подальший захист».

Що ж до більш реальної суми, яку може отримати держава від приватизації у 2022 році, експерт коментує:

«Прогнозувати на початку року вкрай складно, але я, напевно, був би відсотків 60 від названої урядом суми міг би спрогнозувати». Тобто юрист припускає, що держава отримає близько 4,8 мільярда гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу