«Інвестняні» – це перш за все механізм для залучення інвесторів» – експерт

Поділитися:

У квітні-червні 2021 року Рада бізнес-омбудсмена (СБО) отримала 531 скаргу на порушення державних органів, що на 25% більше першого кварталу і на 38% більше другого кварталу 2020 року.

Як повідомляє прес-служба СБО, установа завершила розслідування 287 справ і допомогла бізнесу повернути і заощадити 94 млн грн. 102 з 104 заявників (98%), які заповнили форму зворотного зв’язку, залишилися задоволені співпрацею.

Чотири предмета склали 85% звернень бізнесу за квартал:

Податкові питання. Дві третини (65%) скарг бізнесу стосувалися податкових питань: невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних (115 скарг), блокування податкових накладних (71), оскарження результатів податкових перевірок (46), включення в перелік ризикових платників податків (41), кримінальні справи з податкових питань (20).

У порівнянні з першим кварталом підприємці більше скаржилися на блокування податкових накладних (+58%), включення в перелік ризикових платників податків (+58%) і безпідставно порушені кримінальні справи з податкових питань (20). Найбільше зросла кількість скарг на невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних (+102%).

Порушення правоохоронців. Підприємці скаржилися на процесуальні порушення та бездіяльність Національної поліції (32), органів прокуратури (16) і Служби безпеки України (9). Кількість скарг підприємців на порушення Нацполіції і органів прокуратури дещо скоротилося в порівнянні з першим кварталом, але збільшилася в порівнянні з другим кварталом 2020 року. На СБУ підприємці скаржилися більше: як в порівнянні з першим кварталом 2021 (+13%), так і проти другого кварталу 2020 року (+29%).

Скарги на порушення державних регуляторів. Загальна кількість скарг щодо дій держрегуляторів збільшилася (+44%) проти другого кварталу 2020 року. У той же час, кількість скарг на зловживання держрегуляторів значно зменшилася в порівнянні з першим кварталом 2021 року (+32%). Зокрема, кількість скарг щодо дій ДАБІ, реформування якої триває вже більше року, зменшилася втричі.

Скарги на порушення органів місцевого самоврядування. Кількість звернень щодо місцевих органів влади значно збільшилася: подвоїлася в порівнянні з першим кварталом 2021 року і майже потроїлася проти другого кварталу 2020 року. Зокрема, випадки зловживань стосувалися видачі дозволів і виділення земельних ділянок.
За даними установи, державні органи виконали 88% індивідуальних рекомендацій Ради бізнес-омбудсмена.

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» із заступником бізнес-омбудсмена Ярославом Грегірчаком.

«Укрінвест» – це класична агенція по залученню інвестицій. Загалом, по нещодавно оприлюдненому міжнародному рейтингу, третя в світі з точки зору правильності організації її роботи. Ми знаємо це й можемо похвалитися. Але остаточно, що вимагається – це, щоб були залучені якісь реальні, значимі, хороші інвестори і помітні проєкти. Саме це покликано реалізувати систему, яка передбачена законом про інвестиційні няні. Закон може бути який завгодно, але закон, в принципі, про що? Що будь-яка суверенна держава має право на індивідуальних умовах залучити певного, системного, стратегічного інвестора. І ідеологічно закон у тому сенсі є абсолютно вірним.

Експерт вважає, що інвестняні є інструментарієм та механізмом для залучення інвесторів.

«Ось у нас буквально вчора була зустріч у заступниці мінстра економіки Ірини Новікової разом з «Укрінвестом», разом з Ольгою Магалецькою з Національної ради (ред. – Національної інвестиційної ради), разом з колегами з Міністерства закордонних справ… У них є непоганий план. Вони знаходяться на низькому старті з декількох проєктів, по деяким вони відпрацьовують найближчу перспективу і є очікування, що в горизонті наступних шести-дев’яти місяців можна буде говорити про залучення якихось 500 мільйонів доларів до вітчизняної економіки», – зазначив заступник бізнес-омбудсмена.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу