«Інвестиції в с/г землю з пасивним доходом до 10-11% річних – дуже перспективний напрямок» – експерт

Поділитися:

Із відкриттям ринку землі із липня 2021 року українці отримали можливість інвестувати гроші у новий ліквідний актив.

Як стверджують експерти, це – достойна альтернатива традиційним інвестиціям у нерухомість, депозити чи цінні папери. Так, придбавши сільськогосподарську землю, інвестор одержить готовий бізнес, який даватиме стабільний прибуток під виглядом орендної плати.

Про інвестиції в українську землю говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з Денисом Башликом – співзасновником інвестиційного об’єднання Land club.

Зокрема, він нагадав, скільки видів цільового призначення земель закріплено на законодавчому рівні та які землі не можуть належати приватним особам, а які – юридичним.

«На сьогодні в Україні відповідно до законодавства – 9 категорій земель існують та близько 119 видів цільового призначення. Якщо говорити про ті землі, які на сьогодні не можуть належати приватній власності, вони дуже специфічні. Це землі, наприклад, оборони, землі атомної, космічної промисловості. Якщо ми говоримо про юридичних осіб, то є декілька нюансів, тому що юридичні особи є, грубо кажучи, особами приватного права. І на них є такі ж обмеження, як і на володіння землями у приватній власності. Але в нас так історично склалося, що є особливе відношення до земель сільськогосподарського призначення і є певні обмеження. Якщо говорити про юридичних осіб, то є обмеження щодо володіння, набування на праві власності цих земель», – розповів він.

За словами Дениса Башлика, раніше орендар диктував правила, та після відкриття ринку землі – це став ринок продавця.

«На сьогодні людина має альтернатву: крім, як здати в оренду, людина може продати цей пай. І не факт, що вона не продасть це конкуренту, який буде проти того, щоб хтось орендував в тому, чи іншому районі», – зазначив він.

Також він зауважив, що на сьогодні та ціна, яка існує на ринку землі – це ціна відкладеної пропозиції.

«Тобто продають люди, які були готові продати ще 2-3 тому, але держава не дозволяла цього зробити. Це люди, яким терміново потрібні гроші. І ціна на сьогодні – дійсно не є ринковою. Вона є на сьогодні нижче ринкової. Тому вкладати сьогодні в землю і отримувати в якості пасивного доходу десь до 10-11% річних – це, на мій погляд, дуже перспективний напрямок. Навіть якщо порівняти з банківськими депозитами, тому що ваші гроші підтверджені нерухомістю», – наголосив фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу