Інвестиційні об’єкти будуть кредитувати за новими правилами

Поділитися:

Національний банк повідомляє, що оцінка кредитного ризику за спеціалізованими видами кредитування, куди входить проектне, об’єктне фінансування, а також фінансування споруди чи придбання нерухомого майна, що генерує дохід – здійснюватимуть за новими, вдосконаленими правилами.

Як розповіли в НБУ, відповідно до оновленого механізму, визначення класу боржника за спеціалізованим кредитом відбуватиметься, грунтуючись на багатофакторній моделі, куди входитимуть кількісні показники, якісні характеристики, які відображатимуть фінансові показники проєкту, ризики його реалізації, а також стійкість ініціатора проєкту та рівень захисту інтересів фінустанови-кредитора.

Модель враховуватиме встановлені показники і характеристики з певними ваговими коефіцієнтами в залежності від виду спеціалізованого кредитування, а також етапу реалізації проєкту.

Удосконалена методологія оцінки спеціалізованих кредитів покликана забезпечити достовірну оцінку ризиків. Також це має розширити можливості банківської системи щодо підтримки економічного зростання України.

Нові вимоги щодо оцінки спеціалізованих кредитів вводитимуть поетапно. Зокрема, до 20 вересня цього року відбудеться розробка та доопрацювання фінустановами внутрішньобанківських положень. Далі відбудеться розрахунок кредитного ризику у тестовому режимі. Починаючи з 31 грудня цього року – розрахунок проводитимуть згідно з оновленими вимогами Положення №351 розміру кредитного ризику за спеціалізованим кредитами (кредитами, які були надані після 1 жовтня цього року); до кінця 2022 року запланований перехід до розрахунку розміру кредитного ризику за інвесткредитами, які були надані до 1 жовтня поточного року – із застосуванням механізму оцінки спеціалізованого кредитування.

У НБУ додають, що оновлена ​​методологія відповідає вимогам європейського законодавства.

Раніше ми повідомляли, що, за словами експертів, закордонні інвестори не будуть інвестувати в «токсичний актив», яким є зараз надрокористування.

Також ми писали, що перші інвестори Луганської області в майбутньому отримають великі прибутки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу