Іноземним «варягам» в наглядових радах можуть дозволити не подавати декларації

Поділитися:

На розгляд Верховної Ради народні депутати пропонують внести новий законопроект. Згідно з проектом закону, іноземці, які складаються в наглядових радах державних компаній і є членами правління акціонерних товариств, можуть не подавати декларації про власні доходи.

“Дія вимог фінансового контролю не буде поширюватися на іноземців-нерезидентів, які постійно або тимчасово обіймають посади членів виконавчого органу (крім осіб, які здійснюють повноваження одноосібного колегіального органу), входять до складу наглядової ради акціонерного товариства, в статутному капіталі якого більш як 50% акцій ( часток, паїв) прямо або побічно належать державі “, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відомо, що на сьогоднішній день інформацію про зарплати членів наглядових рад можна дізнатися тільки з декларацій, адже державні компанії не розголошують такі дані, посилаючись на “комерційну таємницю”.

Однак, автори законопроекту кажуть, що головними його цілями є:

  • підвищення прозорості діяльності юридичних осіб публічного права, органів управління господарських товариств (у тому числі акціонерних, в статутному капіталі яких більш як 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо або побічно належать державі);
  • забезпечення однакового застосування ЗУ “Про попередження корупції”, в тому числі спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський повинен внести на розгляд українського парламенту окремий законопроект, який врегульовує питання про податкову амністію. Про це повідомляє глава фінансового комітету на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, сам текст закону вже узгоджений і залишилося презентувати його положення в стінах Ради.

Раніше повідомлялося, що в мережі з’явився список найбільш незвичайних об’єктів майна, задекларованих народними депутатами України в 2019 році. У топ переліку потрапило майно депутата з боку партії «Голос» Олександри Устинової.

Так, в декларації Устинової прописані відразу два цінних майна – це її лабрадор і кіт, який в декларації вказано, як Жорик.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу