«Іноземні компанії-гіганти не встигнуть зареєструватися в Україні до кінця березня» – аудитор Олена Макеєва

Поділитися:

17 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який зобов’язує Google, Netflix, Facebook і інших іноземних  техногігантів платити податки в Україні. Але це буде не новий податок: замість цього вирішили внести зміни в старе законодавство.

Прийнятий законопроект № 4184 доповнює статтю 208 Податкового кодексу. У ній з’явиться норма про оподаткування електронних послуг компаній-нерезидентів. Таким чином, онлайн-сервіси, на зразок Apple і Coursera, будуть платити податок на додану вартість (ПДВ) на загальних умовах – в розмірі 20%.

За словами міністерства культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, такі нововведення принесуть додаткові 3 млрд грн до держбюджету.

Перш за все компанія-нерезидент має подати заяву, щоб зареєструватися як платник податку. Але тільки в тому випадку, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від наданих електронних послуг на території України перевищила 1 млн грн. Уряд встановив терміни такої реєстрації – до кінця березня 2021 року.

Якщо ж компанія буде надавати електронні послуги в Україні, але не зареєструється як платник ПДВ, то ризикує отримати штраф у розмірі 100% від вартості наданих послуг.

Подробиці теми розповіли представник міжнародної аудиторської компанії Олена Макеєва, керуючий партнер адвокатської групи «GNS PARTNERS» Віталій Наконечний та глава підкомітету з питань правового забезпечення податкових органів Комітету ВР з питань фінансів Дарина Володіна. Свою думку експерти висловили в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами Володіної, наразі компанії нерезиденти, які вкладають певні гроші в Україні, також платять певну суму місцевих податків.

«Роз’яснення з боку Державної податкової служби України з приводу компаній нерезидентів викликають дуже багато запитань. Зараз потрібно запитати у бізнесу, що саме варто прийняти на рівні законодавства, щоб зробити ситуацію менш болючою і в цілому ввести новий податок для компаній нерезидентів. Потрібно з’ясувати, керуючись чим в податковій надали такі роз’яснення. Адже частина з них не передбачається українським законодавством», – сказала експерт.

Своєю чергою Олена Макеєва доповнила, що нові умови не стосуються таких компаній, як Google і Facebook.

«Ми зараз говоримо про правила, які змінюють порядок реєстрації іноземних представництв в Україні. Нині велика частина іноземних компаній зареєстрована в Україні, як постійні представництва. Вони платять абсолютно всі податки й в тому числі податок на прибуток. Дійсно наразі є дуже маленька частина некомерційних представництв, які не платять податки через те, що вони були створені за рахунок неприбуткових організацій. Тобто вони по суті не заробляють, а ведуть допоміжну діяльність для своєї материнської компанії», – пояснила фахівець.

Вона звернула увагу на ту проблему, що на сьогодні іноземні представництва, які зареєстровані належним чином в Україні й платять всі податки, їх іноземні компанії все одно мають отримати спеціальний податковий код від податкової служби й потім теж платити податки.

«Тобто виходить одна юридична особа, іноземна компанія і її постійне представництво в Україні повинні всі разом і одночасно платить різні форми податків. В рамках однієї юридичної особи фактичні виходить є два платники податків. І це проблема. Друге питання викликає обов’язкова реєстрація іноземних компаній в Україні, оскільки на це відведено дуже недовгий термін. Всі вони повинні пройти реєстрацію до кінця березня. І вони це сто відсотків не встигнуть зробити навіть до 1 липня, тому що для цього потрібно підготувати дуже великий пакет документів. А у нас штрафна санкція за несвоєчасну реєстрацію – 100 тисяч гривень», – розповіла подробиці Макєєва.

Також цю теми прокоментував Віталій Наконечний. Він заявив, що раніше такої реєстрації не було.

«Раніше, коли компанії купували якісь майнові права, то фактично податкова не могла за цим прослідкувати. Для цього не було реального механізму. Зараз виникає багато питань щодо збору податків з таких постійних представництв з боку іноземних компаній. Тому в чинному податковому кодексі вирішили прописати новий механізм. Але безумовно зараз до його практичної реалізації виникає багато питань», – вважає експерт.

Він вказав на те, що зловживання з боку компаній нерезидентів в частині сплати податків дійсно були, тому, варто очікувати, що нові зміни в податковому законодавстві зможуть їх скоротити.

Нагадаємо, що в додатку «Дія» зовсім скоро буде доступна нова функція. Так, фізособи-підприємці (ФОПи) зможуть оплатити податки онлайн.

Відомо, що в Україні велика тіньова економіка, тому такі можливості легалізації податків потрібно використовувати.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ