В Українському клубі аграрного бізнесу заявили, що обсяг імпорту сирів в Україні 2020 року зріс на 97% – до 46,8 тис. тонн.
«Структуру імпорту сирів склали наступні категорії: інші сири – 56%; свіжі сири – 26%; плавлені сири – 13%; блакитні сири – 4,5%; сири терті або в порошку – 0,5%. Зростання обсягу імпорту відбулося майже в кожній категорії », – йдеться в повідомленні.
Фахівці УКАБ переконані, що причиною такого зростання обсягів імпорту стала перш за все внутрішня вартість сировини.
Відомо, що в 2020 році значно зріс попит на рідкісні сорти сирів:
- імпорт сиру Гауда (Gouda) виріс в 3,4 раза, до 3 тис. тонн;
- Фета (Feta) – в 2,6 раза, до 0,75 тис. тонн;
- Чеддер (Cheddar) – в 2,5 раза, до 0,45 тис. тонн;
- Горгонзола (Gorgonzola) – в 2,2 раза, до 0,17 тис. тонн;
- Едeм (Edam) – в 2 рази, до 0,61 тис. тонн;
- Пармезан (ParmigianoReggiano) – імпорт зріс в 1,7 раза, до 0,23 тис. тонн;
- Брі (Brie) – в 1,5 раза, до 3,2 тис. тонн;
- Камамбер (Camembert) – в 1,5 раза, до 1,1 тис. тонн.
Згідно з даними УКАБ, головними експортерами сирів в Україні стали:
- Польща – 22,4 тис. тонн (48%);
- Німеччина – 9,2 тис. тонн (20%);
- Франція – 3,8 тис. тонн (8%);
- Нідерланди – 3,5 тис. тонн (7%);
- Італія – 1,9 тис. тонн (4%).
Нагадаємо, що за підсумками січня-листопада поточного року Україна змогла наростити рівень імпорту сирної продукції. У порівнянні з 2019 роком цей показник став в 2,1 раза більше.
Раніше повідомлялося, що минулого року держава збільшила імпорт шоколаду на 28% – до 43 тисяч тонн. При цьому в 2019 році аналогічний результат дорівнював 33,6 тисячі тонн.