«Імпорт молока зростає, тому що Україні не вистачає власної сировини» – експерт

Поділитися:

Група з 14 виробників молочної продукції підготувала заяву для проведення спеціального розслідування зростаючого імпорту в Україну для захисту внутрішніх виробників, про це повідомили в Союзі молочних підприємств України (СМПУ).

Так звернули увагу на той факт, що в Україну було поставлено 47 тисяч тонн сирів, 28 тисяч тонн цільного молока, 12 тисяч тонн масла – тільки за 2020 рік.

«Якщо перевести все це в сировину, в молоко, то реально ми отримали за імпортом 1 млн тонн молока. Українська переробна промисловість, за попередніми даними, переробила у 2020 році 3,7 млн ​​тонн молока, тобто 1 млн тонн молока – це майже 30% від того, що сьогодні переробляє українська молочна галузь за рік», – відзначили в СМПУ.

Також там вважають, що українська молочна галузь і молочне тваринництво переживають кризу, а молокопереробні підприємства в країні не мають власних ресурсів для розвитку і працюють на межі збитковості. З цієї причини молокопереробні підприємства не цікаві для великого бізнесу, тому найближчим часом навряд чи будуть відбуватися угоди з їх купівлі та продажу.

Українські молочники заявили, що кількість молокопереробних підприємств в Україні до 2019 року скоротилося майже вчетверо і ця тенденція триває.

Чому виробники незадоволені та що відбувається з розвитком даної галузі? Подробиці теми розповів співзасновник підприємства-імпортера молочної продукції Олександр Ляпунов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я не знаю, хто саме входить в цю асоціацію або в цю конфедерацію, і хто саме підписав таке звернення. Що це за заводи і які обсяги їх виробництва? З досвіду можу сказати, що у нас молокопереробними заводами вважаються і зовсім невеликі заводи, які наразі працюють на регіональному рівні, і ті заводи, які можна вважати національними, адже вони виробляють продукт в досить великих обсягах. Все залежить від того, яку саме частку ринку вони займають. Якщо це хоча б 50% ринку України, то звичайно можна тут говорити про те, що ці заводи представляють інтереси всіх інших», – зазначив експерт.

В даному контексті провідним залишається питання, чи зможе обмеження імпорту на молочну продукцію поліпшити дану ситуацію?

«Безумовно – ні. Тут ми маємо підміну причини зі слідством. Чому зростає імпорт? Напевно тому, що не вистачає молочної продукції? Чому ж не вистачає молочної продукції? Насправді якщо подивитися на те, яка все-таки проблема є у наших молокопереробних заводів, то тут можна виділити лише одну проблематику – це відсутність власної сировини. Сировини в Україні немає», – сказав фахівець.

За його словами, саме відсутність вітчизняної сировини – це основна проблема в контексті падіння виробництва галузі.

«Починати потрібно б було з того, де ж нам взяти цю сировину і чому її у нас немає. Все дуже просто. До того як почати займатися імпортом молочної продукції, ми намагалися створити підприємства повного циклу зі своїм сировиною і з відповідним його переробленням. Але в Україні на сьогодні – це неможливо. В державі відсутня достатня кількість земель, які використовувалися б для виробництва кормів, що необхідні для утримання корів. Саме через це у нас постійно падає кількість поголів’я корів на території України. Вже протягом останніх 10 років йде тенденція до постійного скорочення на 5-6%. Але це не тому що відсутній попит і не тому, що у нас якась надмірна конкуренція на ринку. Це виключно внаслідок того, що нині в країні неможливо утримувати корів», – розповів подробиці ситуації в галузі експерт.

Він заявив, що говорити про те, що обмеживши імпорт, країна якимось чином стимулює виробництво сировини – звичайно ж не можна.

«Ми просто обмежимо продукцію на ринку, обмежимо конкуренцію і тим самим дамо можливість переробним підприємствам виробляти менш якісні та менш популярні продукти. Але в такому випадку це будуть змушені купувати споживачами, оскільки іншої альтернативи для українців не буде», – вважає співзасновник підприємства-імпортера молочної продукції.

Також експерт вважає, що на сьогодні ринок молочних продуктів України не потребує захисту в контексті обмеження імпорту продукції з сусідніх країн – тієї ж Польщі.

«Це потрібно робити тоді, коли ринок повністю насичений вітчизняною продукцією і коли вітчизняний виробник в змозі самостійно забезпечити всі потреби населення нашої країни. А на сьогодні – знову-таки сировини недостатньо для того, щоб покрити той попит, який існує на території України», – резюмував Ляпунов.

Нагадаємо, що в останні роки кількість корів в селах суттєво знизилася – тримати їх просто невигідно. Витрати на господарство перевищують заробіток. Дотацій від держави – ніяких, та й землі для випасу поголів’я в селі не дають.

Фермери кажуть: допомагати дрібним господарствам потрібно. Тобто відновити збут молока у віддалених селах за нормальними цінами та облаштувати торгові місця для селян, куди можуть прийти покупці та придбати молоко.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ