«І схід і захід України потребують освітніх і культурних кроків перед створенням СЕЗ», — експерт

Поділитися:

Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров заявив, що коли глава Офісу Президента Андрій Єрмак говорив про створення ще однієї вільної економічної зони на заході України, він мав на увазі саме Закарпаття.

За його словами, на Закарпатті планують спробувати відновити досвід вільної економічної зони, який тут був у 2002-2004 роках.

«Тоді з 6-ти вільних економічних зон, які діяли в країні, в Закарпатті була найвища точка зростання економіки», — зазначив Олексій Петров.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна планує створити вільну економічну зону не тільки на Донбасі, але і в одній із західних областей.

Іван Верстюк, економічний редактор видання «Новий час», вказує на одну дуже важливу проблему — роз’єднання суспільства:

«Якщо говорити про об’єднання суспільства, то тут радше справа роботи з ментальністю українців, як на Сході, так і на Заході. Важливі освітні та культурні заходи, інші. Проблеми людей на Донбасі – це не суто економіка. Одними грішми тут проблеми не вирішив. Якщо ж говорити про вільні економічні зони, то тут я десь розумію логіку Офісу президента. У випадку з Донеччиною – це привід для торгу, а на Заході – спроба утримати людей, аби вони не їхали закордон».

На погляд експерта, можна було б подивитися на пілотний проект, а вже потім запускати все у регіони.

«Потрібно зрозуміти, чого взагалі вони хочуть з цим розвитком Донбасу. Потрібно розуміти весь потенціал Донбасу. Насамперед це аграрний сектор, він має потенціал. Тут потрібен і ринок землі, і інвестиції в аграрні технології. Є інвестори, які готові вкладати кошти у Донбас», — каже експерт.

Наразі, за словами Івана Верстюка, рік тому біло створено фонд саме для розвитку Донбасу, але чи він щось робить, невідомо.

«ВЕС – це ж не панацея, це не спосіб «вилікувати хвороби», — каже експерт. — Це радше про залучення інвестицій у технології тощо».

Із Закарпаттям також є питання. Будь-що, що відокремлює цей регіон від всієї країни, це відокремлення на користь Угорщини. Варто подивитися на конкуренцію у зарплатах. Наразі Україна платить максимум 40% того, що пропонує нашим громадянам Угорщина.

Станом на зараз бізнесмени у Закарпатті скаржаться, що неможливо знайти роботу, як в Угорщині. Тобто проблема – міграційний виклик. Там живуть українці, які вважають себе етнічними угорцями. Так звана закарпатська специфіка – її не можна використовувати для Донбасу, наприклад.

«Варто враховувати настрій населення Донбасу – воно розчароване. От від цього треба відштовхуватися. Донеччанам потрібно побачити на власні очі конкретне підприємство. Не розмови про ВЕЗ (вільну економічну зону) тощо, а підприємство, яке працює», — каже експерт.

Більше цікавої інформації стосовно відновлення та розвитку Донбасу, специфіки вільних економічних зон в Україні Іван Верстюк розповів в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося про те, що у Мінінтеграції заявили — для інтеграції Донбасу знадобиться 25 років.

Також ми писали й про те, що Світовий банк дасть Донбасу 100 млн доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу