“Гроші, відкладені на економічний паспорт українців, потрібно буде адмініструвати – а це поле для корупції” – експерт

Поділитися:

Введення «економічного паспорта українця» призведе до розбалансування державних фінансів, зростання боргів та дефіциту коштів на соціальні витрати, про це заявили у Центрі економічної стратегії.

Експерти зазначили: за попередніми розрахунками, на реалізацію програми президента «економічний паспорт українця» вже після 2030 року потрібно буде понад 100 млрд. грн., які будуть вилучені з держбюджету.

Є два варіанти, звідки держава братиме гроші. Перший – це знижувати витрати на оборону, охорону здоров’я, освіту тощо. Другий варіант – це збільшувати державний борг, тобто брати дефіцитне фінансування. Оскільки суми справді дуже великі, це стане помітно досить швидко.

Таке значне збільшення державного боргу або недофінансування інших витрат розбалансує державний економічний стан, що матиме негативні наслідки для економіки країни та призведе до дефіциту бюджетних коштів на соціальні витрати.

На телеканалі «Перший Діловий» переваги та недоліки «економічного паспорта українця» обговорив старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

Експерт висловився щодо того, чому запропоновану модель вважають занадто важкою: «Річ у тому, що для створення Фонду майбутніх поколінь потрібно буде кожного року, кожного місяця робити певні відрахування за кошт держбюджету. Попри те, що адвокати цього закону говорять про те, що буде спрямована рента від корисних копалин – це гроші, котрі на сьогодні надходять до загального фонду держбюджету і вони спрямовуються на фінансування суспільно важливих видатків, тобто на освіту, на армію, на інші потреби. Зараз їх пропонують вилучати і спрямовувати в окремий фонд. І ці кошти потрібно якось адмініструвати. Тобто буде створена наглядова рада, в яку призначаються на конкурсній основі п’ятеро людей, котрі мають наглядати за цим процесом. Має бути призначений адміністратор цих коштів, тобто це може бути, наприклад не державний пенсійний фонд, який існує зараз, а може бути створена повністю нова структура і вона скоріш за все буде не дешевою для українців».

«Виникає питання, які можливі інвестиції, звідки взагалі походить ідея Фонду майбутніх поколінь. Це ідея для держав, на які випали величезні природні багатства і котрі хочуть розумно ними розпорядитися, не спалити всі ці надходження зараз, відкласти їх на потім на модернізацію економіки. Наприклад, країнами, які вдало практикують таку діяльність, є Норвегія, Кувейт, ОАЕ. Невдалим прикладом являється Росія», – пояснив суть ідеї Гайдай.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу