«Гроші треба позичати тоді, коли розуміємо, як їх віддавати» – експерт

Поділитися:

В рамках нової програми співпраці stand-by між Україною і Міжнародним валютним фондом у 2020 році МВФ перерахує 2 транші кредиту на загальну суму, еквівалентну 3,5 млрд доларів.
Як повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, нову кредитну програму МВФ повинен схвалити Рада директорів фонду. Відповідне засідання має відбутися вже 5 червня 2020 року.

Програма МВФ триватиме 18 місяців – протягом цього часу Україна буде отримувати транші кредиту на загальну суму 5 мільярдів доларів. Термін кредиту складе 5 років.
Міжнародний експерт Ігор Гарбарук пояснює, що для програми stand-by у МВФ є об’єктивні причини. Адже під час кризи МВФ розраховує на структурні зміни, а в Україні реформи не йдуть, нема політичної волі для цього.

«Ми не допрацювали варіант реструктуризації боргів чи хоча б відтермінування. Я вже мовчу за 25 країн, яким борги просто списали. І в цьому відношенні наша влада не допрацювала», – розказує Гарбарук.

Разом з тим, експерт вважає, що Україні варто забувати про допомогу від світових партнерів.

«Вихід із ситуації – розвиток власної економіки, бізнесу, програми для громадян, котрі б стимулювали їх вкладати кошти в економіку. Ну і звісно ж реформи, котрі б встановлювали чіткі правила гри для учасників. Нам треба оптимально і швидко задіяти внутрішні резерви. У нас половина економіки в тіні – давайте будемо її виводити, у нас шалені кошти були виведені за кордон та в офшори – давайте будемо повертати. Адже ми доволі багата країна. І якщо ми будемо розвивати власну промисловість, то можемо відмовитися від співпраці з МВФ», – пояснює експерт.

Як приклад – 2011 – 2013 роки – коли Україна не позичала, а лише віддавала борги.

«Гроші треба позичати тоді, коли розуміємо, як їх віддавати. А для цього держава, громадяни та бізнес мають працювати разом. Виробляти економічний націоналізм. За період карантину у нас з’явилась така можливість – наситити ринки власною продукцією. Але ми цим не скористалися», – розказав Ігор Гарбарук.

На його думку, говорити про те, що Україна отримує найдешевші кредити від МВФ – не варто.
«Для того щоб отримати черговий транш – у нас були закон про землю, про банки, вже чуємо про те, що задля траншу ще як мінімум п’ять умов – побачимо наскільки релевантна ця інформація.

Логіка має бути такою: якщо ми робимо реформи, то ми маємо їх робити самі, без вказівок МВФ.

Взагалі, маємо відійти від зовнішнього керування. Якщо нам дають кредит – то має бути комерційна складова: ви нам гроші – а ми віддаємо з процентами. Про які додаткові умови може йти мова?», – розказує Гарбарук.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу