Гривня може девальвувати

Поділитися:

Експерти прогнозують, що тенденції в ключових галузях української економіки – промисловості і аграрному секторі – можуть відбитися на курсі валют в Україні.

Як зазначають фахівці, зокрема, ці дві галузі і в січні, і в лютому продовжили своє падіння. Промисловість у лютому впала – на 4,6%, аграрний сектор – на 6,3%. Це вважається істотним зниженням основних галузей української економіки, що, потягне вниз і загальний показник ВВП. Це головний фактор, який може потягнути вниз і курс гривні, стверджують експерти.

Водночас, таке значне падіння спостерігається зараз, до введення локдауну, який найближчим часом спостерігатимемо по всій країні.

Проте, експерти побачили і позитивний момент – через карантин у минулому році у нас впав український експорт, але набагато більше впав імпорт. Відтак, порівняно збалансувалася зовнішня торгівля. Це той фактор, який дозволяв курсу гривні бути стабільним протягом тривалого періоду часу. Однак, нині фактор падіння економіки та ключових галузей може підштовхнути гривню до девальвації.

Нагадаємо, за минулий рік офіційний курс національної валюти стосовно американського долара впав з 23,68 грн до 28,27 грн (31.12.2019 і 31.12.2020 р. відповідно). Також відомо, що на міжбанку котирування гривні до долара США знизилися на 0,12 грн.

Раніше повідомлялося про те, що банки втрачають прибуток. За період з січня по кінець листопада 2020 року чистий прибуток банків скоротилася в 1,4 рази.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу