Гривневі кредити бізнесу ростуть, попит на споживчі кредити зменшився

Поділитися:

У першому кварталі 2020 року чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6%, в тому числі в березні – майже на 9%. Про це говориться в огляді банківського сектора НБУ.

У Національному банку України відзначили, що зростання гривневих кредитів стався через сезонність і бажання бізнесу зменшити зобов’язання по валютних кредитах на тлі девальваційних очікувань.

В цілому валютні кредити скоротилися за квартал майже на 7%, частково через конвертацію в гривневі”, – сказано в огляді.

Також в НБУ підкреслили, що на тлі зниження в 1 кварталі облікової ставки подешевшали і гривневі кредити для бізнесу до 13,9%.

“Чисті гривневі кредити населенню зросли в січні-березні на 3,2%. У річному вимірі зростання склало 26,6%. Темпи зростання кредитів населенню в I кварталі сповільнилися через зниження попиту з боку позичальників і зростання ризиків для кредиторів на тлі карантинних заходів, а ставки зберігалися на рівні близько 34% річних”, – додали в регуляторі.

Стало ізвсетно, що частка непрацюючих кредитів в Україні збільшилася на 0,6% до 48,9%. Вперше з початку 2017 росла частка непрацюючих кредитів в позиках, виданих населенню, але в основному через ефект девальвації.

Як повідомлялося раніше, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України може впасти на 4,5% в 2020 році через глобальних потрясінь, пов’язаних з пандемією коронавирусной інфекції та карантинними обмеженнями, введеними в березні, і в результаті більш повільного зростання, зафіксованого в наприкінці 2019 року – початку 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу