«GRECO хоче бачити НАБУ і НАЗК незалежними органами» – експерт

Поділитися:

В Європейській комісії заявляють, що корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні, і закликають до реформи судової системи.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час обговорення в Європарламенті звіту про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Україна провела багато важливих реформ за останні роки. Це було зроблено у впертій боротьбі, і керівництво України потрібно похвалити. Однак я поділяю вашу оцінку про те, що, попри помітний прогрес, широко поширена корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні. Ключові інститути повинні мати сильне і незалежне керівництво і мати можливість виконувати свою роботу без політичного, економічного чи іншого втручання», – сказав Домбровскіс.

Він окремо відзначив дані зі звіту про те, що зараз від контрабанди виграють тільки злочинці та олігархи.

«Її необхідно зупинити, а для цього життєво важливо, щоб Національне антикорупційне бюро було повністю незалежним. За минулі роки Бюро показало свою ефективність і принесло відчутні результати. Боротьба з корупцією – ключова умова макрофінансової підтримки ЄС», – додав віцепрезидент ЄК.

Він також підкреслив, що останні події в області верховенства права та боротьби з корупцією показують, що давно назріла всеосяжна реформа судової системи.

«Дорожня карта Венеціанської комісії та G7, яка доповнює постійні рекомендації делегації ЄС дає чіткі вказівки щодо того, що необхідно зробити. Ми усвідомлюємо складність завдання. З самого початку втручання Росії було направлено на дестабілізацію, розподіл і ослаблення України. Так що краща відповідь – залишатися єдиним цілим і продовжувати працювати для процвітання і стабільності, які є результатом розумної економічної політики», – сказав Домбровскіс.

Подробиці теми розповів глава делегації України для участі в роботі Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) Михайло Буроменський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, зараз GRECO хоче бачити НАБУ і НАЗК незалежними органами.

«У цьому відношенні нічого не змінилося і це бачення є стандартною вимогою для всіх держав Ради Європи. В цьому відношенні Україна також повинна забезпечити незалежність даних структур», – сказав експерт.

Він зазначив, що таку рекомендацію Україна отримала в третьому раунді оцінювання, потім ця ж вимога існувала і на наступних етапах.

«Зараз відносно цих органів потрібна незалежність та інституційна спроможність. А по-друге, необхідно, щоб повноваження цих органів були максимально відсторонені один від одного. Кожен з них повинен займатися виключно своєю сферою діяльності», – підкреслив Буроменський.

Також фахівець заявив, що станом на сьогодні країна вже забезпечила максимальне розмежування повноважень органів.

«Був ряд питань, пов’язаних з доступом до реєстрів. Зараз ці повноваження надані НАБУ. Вже немає тих неточностей, які раніше існували між НАБУ і НАЗК – вони уклали між собою спеціальну партнерську угоду. Хоча я звичайно ж не виключаю якихось конкретних недоопрацьованих моментів», – сказав експерт.

Він згадав у цьому контексті нещодавнє призначення нового антикорупційного прокурора. Також він прокоментував відсторонення Артема Ситника (глави НАБУ) від повноважень.

«У рішення з боку Конституційного суду йдеться зовсім про інше. Там говориться про те, що його призначення відбувалося не відповідно до загальноприйнятої конституційної процедури. Але там немає жодного слова про те, що глава відомства повинен бути відсторонений від повноважень. Тому по суті, цього і не відбувається. Більш того, коментарі з приводу цього з боку вищих чинів України побічно підтверджують позицію про те, що глава НАБУ все-таки залишається при своїй посаді», – висловив свою думку експерт.

Він вказав на те, що тут уже проблему варто розглядати більш глобально. Адже фактично мова вже йде про елементи незалежності України.

«Не можна просто взяти й одним розчерком пера скасувати призначення глави НАБУ. Це повинно відбуватися через Верховну Раду України з належними доказами про те, що глава відомства працював з порушенням законодавства», – вважає Михайло Буроменський.

Нагадаємо, що стали відомі подробиці обшуку державної компанії НАЕК «Енергоатом» з боку Національного антикорупційного бюро. Перевірки були ініційовані від 10 лютого.

За даними президента компанії, обшуки були пов’язані з проведенням аукціону з продажу електроенергії, який відбувся в серпні 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу