“Газпром” збільшив заявку на транзит газу через Україну

Поділитися:

Попри те, що «Газпром» підвищив заявку на транспортування газу до Словаччини через Україну до 83 мільйонів кубометрів (з 75 млн куб.), російський газопостачальник все одно ризикує не виконати умов контракту з Європою. Такою думкою поділилася директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями «Оператора ГТС».

Словацький газотранспортний оператор Eustream повідомив про збільшення Росією заявки на пальне до 83 мільйонів кубометрів. Зазначається також, що газопровід “Ямал-Європа” збільшить потоки газу через Польщу, що відповідає планам “Газпрому” збільшувати закачування до підземних європейських сховищ.

Однак суперечить цьому плану той факт, що російський газопостачальник на 9 листопада подав заявку на експорт газу через ГТС України лише на 100,2 мільйонів кубометрів. До того ж, за словами члена дирекції «Оператора ГТС», із зазначеного обсягу 10 млн. куб. заброньовано на постачання палива до Словаччини.

В результаті, вона дійшла висновків, що за таких темпів «Газпром» до кінця місяця додатково транспортує до країн ЄС лише 200 мільйонів кубометрів, що дорівнює дводобовій нормі, згідно з контрактом. Також чиновниця навела приклад для порівняння: «Норвезький Equinor ще з 1 жовтня зобов’язався збільшити постачання газу до 2 млрд. кубометрів газу. Чи достатньо таких “додаткових” обсягів від “Газпрому” судити споживачам у Європі». У той же час вона уточнила, що йдеться поки що лише про добові дані сьогоднішнього дня.

До речі, в рамках аукціону від 18 жовтня 2021 року «Газпром» не бронював додаткові потужності транзиту газу через ГТС України на перший квартал наступного року.

Раніше ми писали про нарощування “Газпромом” запасів газу в Європі.

Також ми писали про те, що “Газпром” збільшив транзит газу через Україну.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу