«Газпром» відмовляється від потужностей транзиту газу через Україну на 2022 рік

Поділитися:

ПАТ «Газпром» не бронюватиме додаткову транзитну потужність через територію України та Польщі на перший квартал наступного року – такі результати аукціонів бронювання на GSA Platform і Regional Booking Platform.

Таким чином, «Газпром» вирішив надавати перевагу місячним договорам замість довгострокових на тлі лібералізації європейського газового ринку. Перевагу надають аукціонному бронюванню, щоб уникнути зайвих витрат за бронювання надлишкових потужностей з вартості «блакитного палива».

Запропоновані потужності «Оператора ГТС України» залишились незатребуваними. Він їх розподілив за маршрутами: на газовимірювальній станції «Суджа» – 9,8 мільйонів кубометрів на добу, на ГВС «Сохранівка» – ще 5,2 млн.

У ПАТ «Газпром» наразі діє довгострокове бронювання українських потужностей у 40 мільярдів кубометрів (109 млн кубів на добу).

Також РФ не бронювала на перший квартал потужності польської ділянки трубопроводу «Ямал-Європа». Рік тому закінчився довгостроковий контракт «Газпрому» на транзит через Польщу.

Нагадаємо, що ГТС України зафіксували зниження транзиту російського газу з 1 листопада.

Також ми писали, що в РНБО вважають, що «Нафтогаз України» та «Оператор газотранспортної системи України» повинні знайти клієнтів на додаткові 15 мільярдів кубометрів транзиту «блакитного палива» на рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу