“Газпром” скоротив транзит газу через Білорусь

Поділитися:

За останню добу прокачування газу з Росії до Німеччини газопроводом «Ямал-Європа» знизилося до 40% або до 450 тисяч кубометрів на годину.

Згідно з інформацією газотранспортного оператора Німеччини, на тлі зниження прокачування палива “Газпромом” зростають й грудневі ф’ючерси на газ на європейському ринку.

Ціни на газ грудневих ф’ючерсів наближаються до 1000 доларів за тисячу кубометрів. Це при тому, що ціна цього ж ф’ючерсу на хабі TTF в Нідерландах незабаром може досягти 80 євро за 1 мегават на годину.

До цього, як відомо, Олександр Лукашенко заявив, що має намір перекрити транзит газу через Білорусь, якщо Євросоюз вирішить розширити санкції проти Мінська. Він зазначив, що Білорусь прогріває Європу завдяки доставці газу трубопроводом «Ямал-Європа», що проходить через білоруську ГТС, а «вони нам ще загрожують, що закриють кордон».

У цей же час транзит газу через українську ГТС проходить згідно з контрактом. У заявках “Газпрому” вказано максимальний обсяг транспортування палива (109 мільйонів кубометрів на добу).

Раніше ми писали про погрози білоруського голови у перекритті транзиту газу до Європи.

Згодом стало відомо, що відповіли в Євросоюзі на погрози Олександра Лукашенка. Зокрема, єврокомісар з енергетики заявив, що ЄС не дозволить залякати себе.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу